marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jaffa torta

Pošlji prijatelju

jaffa tortaBrent Parker Jones

Pomaranča in čokolada sta bili od nekdaj odlična kombinacija.

125 g narezane jedilne čokolade

6 velikih jajc

200 g rjavega sladkorja

2 žlici pomarančnega likerja

2 žlici drobno naribane pomarančne lupine

200 g moke

30 g grenkega kakava

180 g stopljenega in ohlajenega masla

60 ml pomarančnega likerja

kandirana pomaranča za okras

Krema:

250 g masla

200 g sladkorja v prahu

1 žlica pomarančnega likerja

200 g stopljene jedilne čokolade

Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva modela za torto (23 cm) namažite z maslom in ju obložite s papirjem za peko.

Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Rumenjake in sladkor penasto umešajte. Med mešanjem dodajte pomarančni liker, pomarančno lupinico in čokolado.

Beljake stepite v trd sneg. Četrtino snega primešajte čokoladni masi in nato izmenično dodajajte moko s kakavom in stopljeno maslo. Primešajte še preostali sneg.

Maso preložite v pripravljena pekača. Pecite 25 minut – če v biskvit zapičite zobotrebec, mora ostati suh. V modelu ga pustite še 10 minut, nato ga prevrnite na mrežico, previdno odstranite papir in pustite, da se ohladi.

Oba biskvita vodoravno prerežite na pol in ju navlažite s pomarančnim likerjem.

Maslo in sladkor v prahu kremasto umešajte. Primešajte pomarančni liker in stopljeno čokolado.

S polovico kreme premažite tri plasti biskvita ter jih položite drugo vrh druge. Dve žlici kreme dajte v slaščičarsko vrečko z zvezdastim nastavkom. Na vrh torte položite zadnji biskvit ter torto premažite po vrhu in obodu s preostalo kremo. Na rob torte nabrizgajte kremo iz vrečke in okrasite torto s kandirano pomarančo.

Recept iz knjige Zlata knjiga – Slaščice. Objavljeno z dovoljenjem založbe Meander.