marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Elvirina torta

Pošlji prijatelju

kos elvirine tortaFotolia

Ena naših najljubših tort – za tiste, ki ne poznajo izraza »preveč čokolade« in jih še ne skrbi holesterol.

100 g jedilne čokolade

12 jajc

¼ žličke soli

300 g sladkorja

340 g mletih orehov

rum ali rumova aroma

kozarček marelične marmelade

Krema:

100 g jedilne čokolade

220 g sladkorja

5 jajc

250 g mehkega masla

150 ml sladke smetane

1 utrjevalec smetane (Kremfix)

Pečico vključite na 160 stopinj. Pekač za torte obložite s papirjem za peko in ga namastite.

Jedilno čokolado za biskvit stopite v vodni kopeli. Jajca ločite. Beljake in sol stepite v sneg – ker gre za veliko količino beljakov, je najbolje, da jih razdelite na tri dele in jih stepate enega za drugim. Rumenjake in sladkor dlje časa stepajte pri najvišji hitrosti, da dobite puhasto zmes.

V rumenjake vmešajte stopljeno čokolado, nato pa izmenično po delih rahlo vmešajte še orehe in sneg. Zlijte v pekač in pecite eno uro. Biskvit popolnoma ohladite, nato pa ga vodoravno narežite na 3 ali celo 4 dele (odvisno od tega, kako spretni ste in kako velik pekač ste imeli).

Za kremo najprej dobro stepite jajca. V vodni kopeli jih 30 do 40 minut kuhajte skupaj s čokolado in sladkorjem ter vmes večkrat premešajte. Posodo odmaknite iz kopeli in pustite, da se krema ohladi, nato vanjo vmešajte zmehčano maslo.

Kremo razdelite na 4 ali 5 delov (odvisno od tega, ali ste biskvit razrezali na 3 ali 4 oblate). Segrejte marelično marmelado, da se zmehča. Rum oziroma rumovo aromo zmešajte z vodo, da dobite okus, ki se vam zdi primeren.

Spodnji oblat dajte nazaj v pekač. Oblat dobro pokapajte z rumovo mešanico, namažite z marmelado in nanj nadevajte četrtino oziroma petino kreme. Nadaljujte vse do zadnjega oblata, ki ga ravno tako dobro pokapajte z rumovo mešanico in premažite z marmelado. Za vsaj tri ure postavite v hladilnik, da se strdi. V hladilniku shranite tudi preostali del kreme.

Torto vzemite iz hladilnika in s tankim nožem zarežite ob obodu, da se krema loči od pekača. Obod pekača odprite in ga snemite.

Smetano stepite skupaj z utrjevalcem ter jo vmešajte v preostali del kreme. Namažite obod in zgornji del torte. Nato spet postavite v hladilnik – torto postrezite šele naslednji dan, da se bo biskvit lahko dobro navzel kreme.