Čokoladno-limonina torta
Alan Benson
Večplastna in nekoliko bolj zahtevna torta, ki pa je tako bogatega okusa, da vam ne bo žal niti minutke dela.
Čokoladni biskvit:
300 g jedilne čokolade
300 g moke
2 žlički pecilnega praška
50 g grenkega kakava
½ žličke sode bikarbone
Sol
250 g masla
200 g sladkorja
4 velika jajca
125 ml mleka
2 žlici olja
Kolač iz beljakov in sladkorja:
4 veliki beljaki
200 g sladkorja
Limonina krema:
3 velika jajca
100 g sladkorja
3 žlice naribane limonine lupinice
90 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
125 g masla
Sirup:
100 g sladkorja
60 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
2 žlici vode
Smetanov premaz:
125 ml sveže smetane
2 žlici sladkorja v prahu
½ žličke vaniljine esence
Okras:
60 g mandljevih lističev
Čokoladni biskvit:
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s snemljivim obodom premažemo z maslom in pomokamo.
Čokolado stopimo v vodni kopeli (ali mikrovalovni pečici) in pustimo, da se nekoliko ohladi. Moko, pecilni prašek, kakav, sodo bikarbono in ščepec soli zmešamo. Maslo in sladkor penasto umešamo. Postopoma primešamo jajca. Izmenično primešamo še suhe sestavine in čokolado, mleko ter olje. Maso preložimo v model in pečemo 50 do 60 minut in z zobotrebcem preverimo peko – ko ga izvlečemo, mora ostati suh.
Pecivo pustimo 10 minut, da se hladi, nato odstranimo obod in pustimo, da se ohladi do konca.
Kolač iz beljakov in sladkorja:
Iz papirja za peko izrežemo 3 kroge velikosti pekača, v kakršnem smo pekli čokoladni biskvit (enostavno obrišemo dno pekača). Postavimo jih v dva plitka pekača.
Beljake stepemo v sneg in postopoma vmešamo sladkor. Sneg razdelimo na tri dele in ga enakomerno nanesemo na tri kroge iz papirja. Pečemo 50 do 60 minut pri 120 stopinjah. Pečico ugasnemo in pustimo, da se kolači ohladijo v pečici z odprtimi vrati. Vzamemo jih iz pečice in previdno odstranimo papir.
Limonina krema:
V kozici zmešamo jajca, sladkor, limonino lupinico in limonin sok. Pristavimo na zmeren ogenj in mešamo, da se zgosti. Postopno dodajamo maslo in mešamo, da se stopi. Nato takoj prestavimo v kopel z ledeno hladno vodo in mešamo, da se malo ohladi. Preložimo jo v skledo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato jo za 1 uro postavimo v hladilnik.
Limonin sirup:
V kozico damo sladkor, limonin sok in 2 žlici vode. Postavimo na zmeren ogenj in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Pustimo, da se ohladi.
Oblikovanje torte:
Smetano, sladkor v prahu in vaniljo stepemo. Čokoladni biskvit razrežemo na tri plasti. Na pladenj položimo prvo plast biskvita. S četrtino limonine kreme namažemo prvi sloj, nanjo položimo plast beljakovega kolača, nanj s čopičem nanesemo limonin sirup in pokrijemo z drugim slojem limonine kreme. Postopek ponovimo in zaključimo s plastjo biskvita. Torto premažemo s smetano in okrasimo z mandljevimi lističi.
Recept iz knjige Zlata knjiga - Čokolada. Objavljeno z dovoljenjem založbe Meander.
Podobni članki
Limonine rezine
(06.03.2011)Tortice z belo čokolado in kokosom
(20.03.2011)Rezine Malakov
(19.12.2010)Čokoladne kocke z meto
(22.12.2010)Pijana nevesta
(31.12.2011)Brownies
(29.05.2011)Riževa torta z limono in pomarančnim oblivom
(04.03.2012)Čokoladni čips z mandlji
(08.02.2011)Kokosovo pecivo z ananasom
(04.01.2012)Jagodna torta s smetanovo kremo
(08.05.2014)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:06.02.2011, 331,604 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 305,072 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,787 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,747 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,911 prikazov