marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čokoladno-limonina torta

Print This Post Pošlji prijatelju

čokoladno-limonina tortaAlan Benson

Večplastna in nekoliko bolj zahtevna torta, ki pa je tako bogatega okusa, da vam ne bo žal niti minutke dela.

Čokoladni biskvit:

300 g jedilne čokolade

300 g moke

2 žlički pecilnega praška

50 g grenkega kakava

½ žličke sode bikarbone

Sol

250 g masla

200 g sladkorja

4 velika jajca

125 ml mleka

2 žlici olja

Kolač iz beljakov in sladkorja:

4 veliki beljaki

200 g sladkorja

Limonina krema:

3 velika jajca

100 g sladkorja

3 žlice naribane limonine lupinice

90 ml sveže iztisnjenega limoninega soka

125 g masla

Sirup:

100 g sladkorja

60 ml sveže iztisnjenega limoninega soka

2 žlici vode

Smetanov premaz:

125 ml sveže smetane

2 žlici sladkorja v prahu

½ žličke vaniljine esence

Okras:

60 g mandljevih lističev

Čokoladni biskvit:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s snemljivim obodom premažemo z maslom in pomokamo.

Čokolado stopimo v vodni kopeli (ali mikrovalovni pečici) in pustimo, da se nekoliko ohladi. Moko, pecilni prašek, kakav, sodo bikarbono in ščepec soli zmešamo. Maslo in sladkor penasto umešamo. Postopoma primešamo jajca. Izmenično primešamo še suhe sestavine in čokolado, mleko ter olje. Maso preložimo v model in pečemo 50 do 60 minut in z zobotrebcem preverimo peko – ko ga izvlečemo, mora ostati suh.

Pecivo pustimo 10 minut, da se hladi, nato odstranimo obod in pustimo, da se ohladi do konca.

Kolač iz beljakov in sladkorja:

Iz papirja za peko izrežemo 3 kroge velikosti pekača, v kakršnem smo pekli čokoladni biskvit (enostavno obrišemo dno pekača). Postavimo jih v dva plitka pekača.

Beljake stepemo v sneg in postopoma vmešamo sladkor. Sneg razdelimo na tri dele in ga enakomerno nanesemo na tri kroge iz papirja. Pečemo 50 do 60 minut pri 120 stopinjah. Pečico ugasnemo in pustimo, da se kolači ohladijo v pečici z odprtimi vrati. Vzamemo jih iz pečice in previdno odstranimo papir.

Limonina krema:

V kozici zmešamo jajca, sladkor, limonino lupinico in limonin sok. Pristavimo na zmeren ogenj in mešamo, da se zgosti. Postopno dodajamo maslo in mešamo, da se stopi. Nato takoj prestavimo v kopel z ledeno hladno vodo in mešamo, da se malo ohladi. Preložimo jo v skledo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato jo za 1 uro postavimo v hladilnik.

Limonin sirup:

V kozico damo sladkor, limonin sok in 2 žlici vode. Postavimo na zmeren ogenj in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Pustimo, da se ohladi.

Oblikovanje torte:

Smetano, sladkor v prahu in vaniljo stepemo. Čokoladni biskvit razrežemo na tri plasti. Na pladenj položimo prvo plast biskvita. S četrtino limonine kreme namažemo prvi sloj, nanjo položimo plast beljakovega kolača, nanj s čopičem nanesemo limonin sirup in pokrijemo z drugim slojem limonine kreme. Postopek ponovimo in zaključimo s plastjo biskvita. Torto premažemo s smetano in okrasimo z mandljevimi lističi.

Recept iz knjige Zlata knjiga - Čokolada. Objavljeno z dovoljenjem založbe Meander.

Podobni članki

Oglašujte pri nas
Oglašujte pri nas