marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Trdo kuhana jajca in pirhi

Pošlji prijatelju

tri jajca v gnezduFotolia

Kako pravilno "v trdo" skuhamo jajca, da bomo lahko naredili najlepše pirhe?

1. Jajca vzemite iz hladilnika in jih segrejte na sobno temperaturo. Če ne želite čakati celo uro, da se ogrejejo na pultu, jih dajte za 5 minut v posodo s toplo vodo.

2. Jajca obrišite in dajte v posodo za kuhanje.

3. Dolijte hladno vodo. Nivo vode naj bo za 3 ali 4 centimetre nad nivojem jajc.

4. Posodo delno pokrijte s pokrovom.

5. Grejte na srednje močnem ognju in počakajte, da voda zavre. Jajca naj vrejo točno 30 sekund.

6. Posodo umaknite z ognja in pokrijte. Jajca naj stojijo v vreli vodi še 15 minut.

7. Posodo postavite v korito in pustite preko jajc teči mrzlo vodo.

Koristni nasveti

- Če želite, da se bodo jajca lepo lupila, naj ne bodo povsem sveža! (Kako izbrati prava jajca preberite v članku o svežini jajc.)

- Trdo kuhana jajca lupite pod tekočo hladno vodo.

- Trdo kuhana jajca oziroma pirhe morate v roku največ dveh ur po kuhanju pospraviti v hladilnik.

- Trdo kuhana jajca in pirhe imejte v hladilniku, ne pa na pultu. Pri hranjenju v hladilniku so gotovo varna za uživanje cel teden.

- Če ima trdo kuhano jajce okoli rumenjaka zelen obroč, se je predolgo kuhalo. Prizadet je le videz – jajce je povsem varno za uživanje.