Trdo kuhana jajca in pirhi
Kako pravilno "v trdo" skuhamo jajca, da bomo lahko naredili najlepše pirhe?
1. Jajca vzemite iz hladilnika in jih segrejte na sobno temperaturo. Če ne želite čakati celo uro, da se ogrejejo na pultu, jih dajte za 5 minut v posodo s toplo vodo.
2. Jajca obrišite in dajte v posodo za kuhanje.
3. Dolijte hladno vodo. Nivo vode naj bo za 3 ali 4 centimetre nad nivojem jajc.
4. Posodo delno pokrijte s pokrovom.
5. Grejte na srednje močnem ognju in počakajte, da voda zavre. Jajca naj vrejo točno 30 sekund.
6. Posodo umaknite z ognja in pokrijte. Jajca naj stojijo v vreli vodi še 15 minut.
7. Posodo postavite v korito in pustite preko jajc teči mrzlo vodo.
Koristni nasveti
- Če želite, da se bodo jajca lepo lupila, naj ne bodo povsem sveža! (Kako izbrati prava jajca preberite v članku o svežini jajc.)
- Trdo kuhana jajca lupite pod tekočo hladno vodo.
- Trdo kuhana jajca oziroma pirhe morate v roku največ dveh ur po kuhanju pospraviti v hladilnik.
- Trdo kuhana jajca in pirhe imejte v hladilniku, ne pa na pultu. Pri hranjenju v hladilniku so gotovo varna za uživanje cel teden.
- Če ima trdo kuhano jajce okoli rumenjaka zelen obroč, se je predolgo kuhalo. Prizadet je le videz – jajce je povsem varno za uživanje.
Podobni članki
- Naravne barve za pirhe
(30.03.2014) - So jajca res sveža?
(14.11.2010) - Nadevana jajčka
(13.04.2011) - Jajca po škotsko / Škotska jajca
(03.04.2012) - Jajca v obliki srca
(06.04.2012) - Barvanje pirhov z naravnimi barvami
(16.04.2019) - Velikonočni pirhi – servietna tehnika
(28.03.2013) - Pav – podstavek za pirhe
(07.04.2011) - Velikonočni venec
(23.04.2011) - Jajca s paradižnikom za zajtrk
(05.02.2011)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:09.04.2011, 324,355 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 303,793 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 224,851 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 192,847 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,026 prikazov