marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jajca po florentinsko (ali po Benediktovo)

Pošlji prijatelju

jajca po florentinskoFotolia

Jajca po florentinsko so različica jajc po Benediktovo – v prvem receptu se pripravijo s špinačo, v drugem s praženo slanino ali šunko. Recept za 4 osebe za zajtrk.
Osnova:
2 kajzerici
50 g masla
4 jajca
2 žlici kisa

Nadev:
200 g kuhane špinače (pozimi zamrznjene, nepasirane)
1 strok česna
sol
poper

ali
8 rezin slanine
Holandska omaka:
125 g masla
2 majhna rumenjaka
1 žlica vroče vode
1 žlička limoninega soka
noževa konica soli
noževa konica kajenskega popra

Najprej pripravite holandsko omako, ki jo lahko nato hranite na toplem, da pripravite še vse ostalo. V manjši kozici počasi stopite maslo in ga odstavite. V drugi kozici stepite jajca, vmešajte limonin sok, sol in kajenski poper. Med stalnim mešanjem dodajte stopljeno maslo in žlico vroče vode. Postavite nazaj na ogenj in na zelo rahlem ognju s stalnim mešanjem kuhajte, da se prične omaka gostiti. Odstavite in pokrijte.
Za jajca po florentinsko pokuhajte špinačne liste, jim dodajte nasekljan strok česna, rahlo solite in poprajte. Za Benediktova jajca v ponvi brez maščobe popecite slanino.
Kajzerici vzdolžno prerežite in rahlo popecite v opekaču. Namažite z maslom, da se stopi.
V ponev nalijte nekaj vode in ji dodajte kis, da boste pripravili zakrknjena jajca. Jajca je potrebno poširati, torej kuhati v manjši količini vode pod vreliščem, zato jih previdno ubijte v vročo vodo in na rahlem ognju kuhajte, da je beljak zakrknjen (in rumenjak ostane tekoč, vendar je pregret).
Na vsako polovičko kajzerice dajte špinačo (oziroma popečeno slanino), na vrh pa jajce. Prelijte s holandsko omako.