marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Barva za pirhe – kako jo odstraniti s kože?

Pošlji prijatelju

barve za pirhe v lončkih  in neobarvana jajcaFotolia

Barvanje pirhov je gotovo zabavno opravilo, vendar pa je pri uporabi umetnih barv pametno nositi rokavice. Barve za pirhe so namreč precej trdovratne, kar se tiče odstranjevanja s kože. Tudi v primeru, da rokavice imate, se lahko pripeti, da pride nekaj barve na dlani in prste – a to je pravzaprav »mala malica«, kajti malo rdeče ali vijolične na koži ni nič v primerjavi s tem, kaj vse se pri barvanju pirhov še lahko zgodi. Na primer drobne kapljice po kuhinjskem pultu, po tleh, na steni, kapljanje barve na po preprogi na poti od mize do pomivalnega korita … Torej: pred barvanjem zaščitite tako sebe (z rokavicami) kot svoja oblačila (s predpasnikom) in svoj dom (s časopisnim papirjem, kartonom, polivinilom), kajti sicer vam bo morda precej žal!

Načini za odstranitev barv za pirhe s kože

Barvo za pirhe lahko poskusite odstraniti na več načinov.

  • Kis in soda bikarbona

Roke za pet minut namočite v kis. Nato kožo obrišite, in če je na njej še vedno barva, odajte v kis sodo bikarbono ter namočite še za dve do tri minute. (pozor – prišlo bo do penjenja.) Kadar je barva še posebej trdovratna, stresite na dlan sodo bikarbono, dodajte nekaj kapljic vode, in zdrgnite obarvano mesto.

  • Sladkor in limona

Roke rahlo navlažite, jih pomočite v kristalni sladkor in (nad koritom ali umivalnikom) dobro zdrgnite, da bo sladkor deloval kot piling. Če je zabarvan zgolj manjši del kože, jo lahko zdrgnete tudi s pomočjo zobne ščetke, okoli nohtov pa s krtačko za nohte. Sladkor sperite s toplo vodo, nato pa roke za 10 minut namočite v limonin sok.

  • Detergent za strojno pomivanje posode

Roke sperite, nato pa na mokre stresite za žličko praška za strojno pomivanje posode. Dobro podrgnite. Po potrebi večkrat ponovite.

Kaj pa nohti in oblačila?

Barvo bo najbolj težko odstraniti s kožice okoli nohtov ter izpod nohtov. Pri tem še najbolje deluje odstranjevalec laka za nohte z acetonom, vendar težko odstrani ves pigment.

Kadar vam kapljica barve pade na kavbojke ali druga oblačila, je najbolje, da madež dobro popršite z lakom za lase (da se tkanina popolnoma premoči). Nato oblačilo operite v stroju, detergentu za pranje perila pa dodajte beli kis. Ta postopek velja uporabiti tudi takrat, kadar oblačila zamažete z barvo za lase.

Kadar pri odstranjevanju barve nič ne deluje, vam ostane še dvoje – celodnevno kopanje v bazenu, ali pa čakanje, da bo barvo odstranil čas …

Sicer pa še namig – uporabljajte naravne barve za pirhe, pa bo. Oziroma se pri umetnih barvah izogibajte rdeči, kajti rdeči pigment je s kože najtežje odstraniti.