marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje kavomata in skodelic za kavo

Pošlji prijatelju

kavomat in skodelicaFotolia

Kava vsebuje pigmente in olja, ki povzročijo, da se tako skodelice kot vrč avtomata za kavo počasi obarvajo, kar ni le neprijetnega videza, temveč vpliva tudi na okus tega aromatičnega napitka. Torej se je z obarvanimi skodelicami potrebno spopasti, še bolj pomembno pa je, da redno in pravilno čistimo tudi kavomat – tako vrč kot ostale dele naprave.

Čiščenje steklenega vrča

Vrč kavomata mora biti vedno videti kot nov – če se vam nanj prižge kava, ker ste pozabili izključiti kavomat, ali postane steklo motno, to namreč ni zgolj lepotna napaka, temveč vpliva tudi na okus kave.

Najenostavnejši način (naravnega) čiščenja brez dragih specialnih čistil je tudi tokrat kis. Kis je naravna kislina, ki raztopi madeže kave in s stekla odstrani sledi trde vode oziroma vodnega kamna. V vrč nalijte četrt litra mlačne vode in ji dodajte četrt litra belega kisa, nato pa raztopino v vrču večkrat zavrtite, da se madeži raztopijo. Če želite še boljši učinek oziroma so madeži res trdovratni, dodajte še dve žlici sode bikarbone, ali pa povečajte delež kisa in ga pustite v vrču stati preko noči. Ko se madeži raztopijo, vrč z notranje strani obrišite s papirnatimi brisačkami, dobro sperite, da se znebite vonja po kisu, ter ga obrnjenega položite na papirnate brisačke, da se osuši.

Ne prenašate vonja po kisu? Drugi način čiščenja vrča za kavo je s pomočjo zdrobljenega ledu (če imate hladilnik, ki proizvaja ledene kocke in zdrobljen led) in grobe soli. Vrček napolnite z zdrobljenim ledom in dodajte dve žlici soli, nato pa mešanico vrtite v vrču, da nežno »poriba« steklo. Traja sicer dlje kot čiščenje s kisom, vendar je ceneje in nima neprijetnega vonja.

Najmanj dela boste imeli pri čiščenju z limoninim sokom, saj morate vrč zgolj napolniti z limoninim sokom ter ga pustiti stati preko noči, da kislina v limoni opravi svoje. Seveda pa lahko v primeru, da je vrč umazan vse do vrha, porabite kar nekaj limon. Zjutraj sok izlijte iz vrča ter ga znotraj obrišite s papirnato brisačko, nato pa dobro splaknite in osušite.

Ne pozabite – vrča ne čistite zgolj takrat, ko je že videti obupno, temveč ga čistite redno (recimo enkrat tedensko, če kavo v njem pripravite vsako jutro). In zakaj vrča ne bi oprali kar v pomivalnem stroju? Tudi to je rešitev, vendar lahko v vrču ostanejo ostanki detergenta za pomivanje, hkrati pa tvegate tudi to, da steklen vrč poči (in po izkušnjah je za mnogo modelov kavomatov nemogoče kupiti nov vrč – kupiti je treba kar nov aparat v celoti).

Čiščenje drugih delov kavomata

Če ima kava postan in neobičajen okus, vendar je sveže odprta in pripravljena v očiščenem vrču, potem je težava v neočiščenem kavomatu. Tudi v njem se namreč nabira umazanija, pri čemer ne mislimo zgolj vodni kamen – če kavomata ne čistite, se lahko v njem zaredi celo plesen.

Tudi kavomat najbolje očisti kislina v belem kisu. Rezervoar, v katerega običajno natočite vodo za kavo, torej napolnite s kisom – s količino, ki ustreza običajno uporabljeni količini vode. Kavomat nato vključite, da kis steče skozenj. Če se vam v vrču nabere precej umazanije, je to znak, da eno čiščenje s kisom ni dovolj, zato ga ponovite. Nazadnje rezervoar najmanj trikrat (raje večkrat) napolnite z vodo ter vključite kavomat, da se njegovi deli prečistijo in se znebite vonja po kisu.

Če ste prava ljubiteljica filter kave, ki uživa v različnih mešanicah in ji okus kave pomeni veliko, kavomat tako očistite vsaj enkrat na mesec – oziroma se ne pritožujte nad okusom kave v vaši skodelici.

Madeži na skodelicah

Zapisali smo že, da kava vsebuje tako pigmente kot olja – in če za pitje kave uporabljate lepe skodelice, ne pa takšne iz »trgovine za evro«, potem vam gotovo ne bo všeč, če bodo sčasoma v notranjosti postale rjave. In če skodelic ne boste vedno splaknili takoj po pitju, se temu pač ne bo možno izogniti.

Za čiščenje skodelic je najbolje napolniti korito ali velik lonec z vročo vodo in ji dodati nekaj žlic sode bikarbone, nato pa pustiti, da se skodelice namakajo preko noči. Če so madeži trdovratni, jih lahko podrgnete še z mešanico limoninega soka in fino mlete soli, vendar nikar ne drgnite preveč, da jih ne boste opraskali. Namesto limoninega soka lahko uporabite tudi kis.

Po čiščenju skodelice dobro splaknite in osušite.