marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Odstranjevanje madežev rdečega vina

Pošlji prijatelju

kozarca z vinomFotolia

Kadar ob kosilu ali obisku prijateljev ponudite rdeče vino, vas skoraj gotovo čaka kakšen madež na prtu ali tudi na oblačilih in preprogi. Ključno je, da se čiščenja madeža lotite čim hitreje – lažje ga je namreč odstraniti, dokler je še svež in moker.

Odstranjevanje svežega (mokrega) madeža

Madež rdečega vina ne smemo nikoli odstranjevati tako, da ga drgnemo, saj s tem barvilo zaide globlje v tkanino ter se še bolj vpije v njena vlakna.

Za čiščenje svežega madeža lahko uporabite: belo vino, sol, sodo bikarbono, gazirano mineralno vodo ter vrelo vodo. Tehnike odstranjevanja madežev naj bi bile varne za vse vrste tkanin, vendar je najbolje, da jih kljub temu najprej preizkusite na majhnem, skritem delčku tkanine in se prepričate, da ne prihaja do razbarvanja ali poškodbe.

1. Madež najprej popivnajte s čisto krpo ali kuhinjskimi papirnatimi brisačami, da odstranite kolikor vina je še možno. Pomembno je, da madež skozi cel postopek zgolj pivnate, ne pa drgnete. Prav tako delajte vedno od zunanjega roba madeža proti središču, da ga ne bi še bolj razširili.

2. Na madež nanesite belo vino in popivnajte s čisto krpo.

3. Če madež ni izginil, madež zmočite z gazirano mineralno vodo in popivnajte.

4. V kolikor madež ni izginil, nanesite nanj sol ali sodo bikarbono in pustite nekaj časa stati. Sol oziroma soda bikarbona naj bi vpili madež.

5. V kolikor imate madež na tkanini, ki jo lahko kuhate oziroma obdelate z vrelo vodo, napnite tkanino preko vedra tako, da je madež na sredini. Madež prelijte z vrelo vodo, ki ga bo izprala.

6. Ko vam uspe madež odstraniti, tkanino operite v hladni vodi, tako kot velijo navodila na etiketi za vzdrževanje in detergentu za pranje.

7. Oprano tkanino obesite na vrv za perilo in osušite na zraku. V kolikor jo boste sušili v sušilnem stroju in se na suhi tkanini pokaže, da madež vendarle ni popolnoma izginil, ga namreč ne boste mogli nikoli več odstraniti, saj se bo zaradi temperature v sušilcu za vedno ujel na tkanino.

Odstranjevanje starih (suhih) madežev

Odstranjevanje zasušenih madežev rdečega vina je nekoliko bolj težavno, vendar vsekakor ne nemogoče. Tudi tokrat velja, da madež zgolj močimo in pivnamo, ne smemo pa ga drgniti, saj se bo sicer zažrl v vlakna tkanine. Madež čistite od zunanjega roba proti sredini, da se ne bo širil.

Za čiščenje suhega madeža lahko uporabite: detergent za pomivanje posode (brez belila in nealkalen), vodikov peroksid (3%).

Tudi tokrat postopek najprej preizkusite na majhnem in skritem delu tkanine ter se prepričajte, da je ne poškoduje.

1. Tkanino namestite tako, da madež ne bo mogel prehajati z ene plasti na drugo (v majico na primer zatlačite zvito staro brisačo. Na madež nanesite mešanico detergenta za pomivanje posode ter vodikovega peroksida (1 del detergenta, 2 dela peroksida). Popivnajte.

2. Ko se madeža znebite, tkanino operite v hladni vodi po navodilih na etiketi in na detergentu za pranje perila. Posušite na zraku in ne v sušilcu, da se ostanki madeža ne bi za vedno zasušili v tkanino zaradi toplotne obdelave.

Dodatni nasveti

Pri odstranjevanju madeža se (razen pri izpiranju z vrelo vodo) ves čas ogibajte topli vodi, saj lahko povzroči, da je madež težje odstraniti.

Kadar se vam madež vina na oblačilu pripeti med potovanjem, kupite v trgovini belo zobno pasto (brez barvil) s sodo bikarbono in jo nanesite na madež, nato izperite.

Če je madež na tkanini, ki se ne sme prati, temveč zahteva kemično čiščenje, ga ne skušajte odstraniti sami. Tkanino čim prej odnesite v čistilnico, kjer ga bodo odstranili ter tkanino primerno obdelali.