marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nasveti za učinkovito pranje perila

Pošlji prijatelju

dekle suši belo perilo na vrviFotolia

Kako doseči, da črna majica ne posivi? Kaj pa narediti s športnimi oblačili, ki se navzamejo vonja po potu? In kako oprati vzglavnike ter kopalke? Gotovo vas zanimajo odgovori.

Kako lahko črna oblačila ostanejo črna?

Enostavno – ne perite jih tako pogosto. Če imate na primer črne hlače, ki jih nosite v notranjih prostorih (na primer v pisarni), jih lahko oblečete tudi štirikrat ali petkrat, preden jih daste v pranje. Ko črno oblačilo pripravljate za pranje, ga obrnite od znotraj navzven, da bo izguba barve čim manjša (večina barve se izgubi zaradi trenja pri drgnjenju ob boben stroja ter ob druga oblačila), nato pa oblačilo operite s kratkim ciklom in hladno vodo (vroča voda uničuje vlakna, zato oblačila hitreje obledijo). Poleg tega izberite detergent za temna oblačila ali vsaj detergent, namenjen pranju s hladno vodo, izogibajte pa se detergentom s klorom.

Vlakna oblačil se še posebej uničujejo v sušilnem stroju, zato je strojno sušenje dobro preskočiti in temna oblačila sušiti na zraku (vendar ne na soncu!).

Temna barva se sicer najbolje ohranja na volnenih ter najlonskih oblačilih, na drugih materialih pa bledi hitreje.

Kako odstraniti madeže z belih oblačil?

Če se vam na belem oblačilu naredi madež, je najprej treba vedeti, kakšna je njegova osnova. Če gre za madež na osnovi vode (na primer od vina ali druge pijače), bo sprva videti, kot da je madež izginil, nato pa se bo zarisal »prstan« oziroma se bo videl rob madeža. Pri madežih na oljni osnovi (na primer solatni preliv ali parfum), pa se bo madež v tkanino vpil enakomerno.

Madeže na vodni osnovi je treba oprati v dnevu ali dveh. Če madeža niste opazili takoj, temveč šele takrat, ko je porumenel, oblačilo namočite v mešanico vode in odstranjevalca madežev (razen, kadar točno veste, za kakšen madež gre, ter ga lahko odstranite z naravnimi čistili). Oblačilo naj bo namočeno 30 minut oziroma tako dolgo, da madež izgine.

Madeže na osnovi olja je precej težje odstraniti – če se madeža niste lotili takoj, bo verjetno potrebno čiščenje v čistilnici.

Kako se znebiti neprijetnega vonja športnih oblačil?

Če se med športno vadbo potite, oblačila po zaključku vadbe takoj splaknite pod tekočo vodo, dobro ožemite, nato pa zaprite v plastično vrečko in spravite v svojo športno torbo. Ker se lahko bakterije, ki povzročajo smrad, v športni torbi dobro množijo, vzemite oblačila iz nje takoj, ko pridete domov. Oblačila nato operite pri najvišji možni temperaturi, ki jo dovoljujejo navodila, pri tem pa uporabite pralno sredstvo z encimi. To so aktivne sestavine, ki učinkovito uničujejo umazanijo na osnovi beljakovin – tako kot je znoj. Seveda pri športu še vedno velja, da se najmanj vonja navzamejo oblačila iz bombaža, zato se modernim sintetičnim materialom izognite, če je to le možno.

Kako oprati vzglavnike in okrasne blazine?

Večino vzglavnikov je možno prati v pralnem stroju, vendar zgolj, če niso preveliki ter po enega naenkrat. Če imate večje vzglavnike, jih boste morali odnesti v čistilnico oziroma pralnico, kjer imajo pralne stroje z večjimi bobni.

Vzglavnike in blazine operite na nežnem ciklu s hladno ali toplo vodo, kot to velevajo navodila. Vzglavnik nato posušite v sušilnem stroju pri znižani temperaturi ter po sušenju še nekoliko vlažnega lepo oblikujte.

Tudi vzglavnike polnjene s pravim perjem lahko operete in posušite v sušilnem stroju – če sušilnega stroja ne boste uporabili, se bo perje sprijelo v kepice, sicer pa se bo lepo razpustilo. Po pranju in sušenju pernatega vzglavnika očistite filtre pralnega in sušilnega stroja, saj je nekaj perja verjetno izpadlo in lahko stroja poškoduje oziroma zamaši odtoke.

Najbolje je, da tako na vzglavnikih kot okrasnih blazinah redno menjate prevleke – še preden se v notranjost vpije znoj.

Kako se znebiti vonja po kloru iz kopalk?

Če se radi osvežite v bazenu, potem gotovo veste, kako neprijeten je vonj po kloru, ki ostane na kopalkah. Da bi se ga znebili ter s tem tudi poskrbeli, da bodo imele kopalke daljšo življenjsko dobo, kopalke takoj po plavanju dobro sperite pod tekočo vodo in zavijte v suho brisačo – tako se na njih ne bodo razvijale bakterije. Nato kopalke nežno ročno operite v hladni vodi, ki ji dodajte malo nežnega detergenta. Če je vonj močan, jih lahko pustite, da se nekaj minut namakajo. Nato jih izperite. Nikar jih ne ožemajte (poškodovali boste strukturo), temveč jih položite na razgrnjeno brisačo in zavijte v njo, da ta vpije vodo. Kopalke položite na ravno površino in pustite, da se posušijo.