marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Shranjevanje kave

Pošlji prijatelju

kavna zrna in instant kavaFotolia

Kavna zrna imajo vsekakor dekorativno vrednost, a če želite, da ohranijo svežino in vonj, značilen za sveže praženo kavo, se boste morali odreči steklenim dozam, ki stojijo na kuhinjskem pultu – že samo zaradi svetlobe lahko kava namreč postane postana.

Če želite, da bo imela vaša kava nepozaben vonj in okus, morate aromatičnost ohranjati tako, da jo hranite v tesno zaprti posodi, kjer bo zaščitena pred odvečnim zrakom, svetlobo, toploto in vlago. V kolikor temu primerne posode nimate, zaprite vrečico kave z »gumico«, nato pa jo dajte v plastično posodo za zamrzovanje živil. Hranite jo v kuhinjski omarici, ki naj ne bo poleg štedilnika ali pečice, ter je ne dajajte v hladilnik, kjer se bo nalezla vlage.

Kakšno kavo kupiti?

Kava prične izgubljati svojo kakovost takoj po praženju, zato raje kupite nemleto, ne pa mleto kavo. Na zalogi je imejte le toliko, kot je boste porabili v enem ali največ dveh tednih, še to pa raje razdelite na manjše količine ter odpirajte le tisto, ki jo trenutno koristite.

Zakaj prave »kofetarice« ne kupujejo mlete kave? Saj veste – tudi torto ne razrežete dva dni, preden jo postrežete gostom, saj tako postane postana, izgubi okus in vonj. In enako velja za kavo: ko zrna zmeljemo, so olja v kavi bolj izpostavljena zraku ter se hitreje uničujejo. Kupite torej sveže praženo kavo v zrnih ter jo zmeljite tik preden jo uporabite.

Za razliko od manj kakovostne mlete kave, ki jo je najbolje kupiti v vakuumskem pakiranju, mora biti sveže pražena kava v zrnju hranjena v embalaži s posebnim ventilčkom, ki prepušča zrak navzven. Kava namreč po praženju še nekaj dni oddaja ogljikov dioksid, ki ne sme ostati ujet v embalaži. (Za mleto kavo to ne velja, saj ta že zaradi mletja dovolj dolgo leži.)

Za pripravo najboljše kave torej velja:

- Kavo je najbolje kupiti v pražarni.

- Kavo kupite v specializirani prodajalni, kjer je hranjena po pravilih ter ima zato najboljšo aromo in okus.

- Kava je najboljša 48 ur po praženju.

- Kavo hranite v temnem prostoru ter izolirano pred svežim zrakom in vlago.

- Kavna zrna zmeljite tik preden boste skuhali kavo.

Je kavo dovoljeno zamrzniti?

Tudi pri nas si marsikdo prinese nekoliko bolj »eksotično« mešanico kave iz tujine, nekatere strastne »kofetarice« pa gredo po sveže pražena zrna celo v zasebne pražarne, saj vedo, da takšna kava najbolje diši ter ima neverjeten okus. A ker to predstavlja zalogo za kar nekaj časa, je treba kavo primerno shraniti – nekateri jo kar zamrznejo.

Težava z zamrzovanjem je v tem, da se poveča vlaga v zavojčku s kavnimi zrni, zaradi česar ima jutranja kava lahko hitro okus po kartonu. Med zamrzovanjem se spremeni tudi celična struktura v kavnih zrnih, izgubijo pa se olja, ki dajejo kavi aromo in okus. Kava je pač porozna, kar je po eni strani dobro, saj tako lahko »obogatene« vrste vsrkajo dodatne arome in sirupe, po drugi strani pa slabo – kava, ki jo zamrznemo, se navzame drugih vonjev iz zamrzovalnika, na primer vonja in okusa zamrznjene morske hrane s sosednje police.

Če želite kavo s pomočjo zamrzovanja vseeno ohraniti svežo dlje časa, si zapomnite naslednja pravila:

- Cela kavna zrna lahko zamrznete zgolj za mesec dni.

- Kavna zrna zamrznite v dobro zaprtih vrečicah, da do njih ne prihaja dodaten zrak in vlaga.

- Če boste zamrznili več kave, jo raje razdelite in zamrznite v več manjših vrečicah – tako kave ne boste jemali iz zamrzovalnika, odvzeli del zrn ter preostanek ponovno zamrznili (zaradi česar prihaja do stalnih temperaturnih sprememb in vsrkavanja vlage).

- Kavo odmrznite v omarici (oziroma temnem prostoru) in pri tem ne odpirajte vrečice. Zmeljite ter uporabite jo v največ dveh tednih.

- Ko vzamete kavo iz zamrzovalnika, je nikoli ne zamrznite ponovno.