marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kis – naravno čistilo

Pošlji prijatelju

V eni roki krpa, v drugi pršilnikFotolia

Kis je gotovo zmagovalec med naravnimi čistili, saj je možno z njim očistiti tisoč in eno stvar. Je kislinski čudež, ki svetli, odstranjuje obloge mineralov, preprečuje rast plesni in širjenje nekaterih bakterij, na primer E. coli in salmonele.

Kis lahko uporabite za čiščenje naslednjih reči:

Avtomat za kavo: V aparat nalijte enakovredno mešanico vode in kisa, nato avtomat vključite. Ko preteče skozenj polovica mešanice, ga izključite ter pustite stati uro ali uro in pol. Ponovno ga vključite, da se cikel »kuhanja kave« dokonča, nato pa avtomat nekajkrat vključite in dajte vanj zgolj vodo – da se prečisti.

Pomivalni stroj: Da razkužite notranjost pomivalnega stroja, vlijte v prostorček za detergent 125 ml kisa. Če je prostor za detergent premajhen (predvsem pri novejših strojih), Lahko kis tudi enostavno nalijete v lonček ter ga postavite na spodnjo košaro v stroju. Stroj vključite, ne da bi dali vanj posodo.

Odtoki: Kadar odtoki slabše požirajo, vanje vlijte večjo količino kisa. Pustite stati pol ure, nato odprite pipo in izperite z vodo.

Tla: Za pomivanje kakršne koli vrste tal razen marmorja ter lesenih tal, dodajte v vedro tople vode 50 ml kisa.

Kozarci in steklene posode: Kadar ročno pomivate kozarce ali občutljivejše steklene posode, dodajte vodi, v kateri izpirate posodo, 250 ml kisa – na steklu ne bo pikic zaradi sledi vode in lepo se bo svetilo.

Ročka za tuš: Da očistite vodni kamen oziroma se z ročke znebite mineralov, nalijte kis v posodo, dajte položite vanjo ročko za tuš in jo pustite, da se namaka preko noči. Zjutraj jo sperite z vodo. Če imate tuš, katerega pršni del je fiksiran na steno ali strop, nalijte kis v plastično vrečko ter jo zavežite na razpršilec tako, da je ta v kisu.

Likalnik na paro: Pore za paro prečistite tako, da v predel za vodo nalijete pol kisa in pol vode, likalnik segrejete ter nato nekajkrat pritisnete na gumb za paro. Likalnik izključite in počakajte, da se ohladi, nato preostalo tekočino iz njega izlijte ter sperite prostor za vodo.

Okna: Zmešajte 60 ml kisa, 500 ml vode, nekaj kapljic tekočega detergenta za posodo in malo alkohola. Z mešanico obrišite stekla na oknih in jih obrišite s časopisnim papirjem.

Plesen na stenah: Plesen popršite s kisom in pustite stati 15 minut. Nato očistite z vlažno krpo in dobro osušite – pomagate si lahko s sušilnikom za lase.