marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Eko čiščenje avtomobila

Pošlji prijatelju

ženska čisti avtoFotolia

Ko pride do čiščenja avtomobilov, so nekateri (predvsem moški) precej obsedeni z zunanjim sijajem in bliščem. Vendar pa je pranje avtomobila na domačem dvorišču precej obremenjujoče za okolje – tako zaradi čistil kot velike porabe vode. Seveda pa je možno poskrbeti, da bo avto čist, tudi na okolju prijaznejši način. In še nekaj vam bomo razkrili: kako se znebiti »ptičjih bombic« in drevesne smole?!

Kako biti eko?

Izogibajte se toksičnim kemikalijam, ki vsebujejo silikon, kerozin, mineralni špirit in destilate petroleja, prav tako pa milom s fosfati.

Morda bodo sosedje nejeverno gledali, ampak avtomobil lahko sperete tudi na svoji zelenici, namesto na dovozu – tako boste naredili dvojno dobro delo, saj boste hkrati še zalili zelenico.

Izogibajte se uporabi cevi za vodo. Če boste avto namilili zgolj s pomočjo vedra z vodo in gobe, lahko prihranite tudi dvesto, tristo ali celo štiristo litrov vode. Kadar cev potrebujete, pa nikar ne pustite, da voda ves čas teče – nanjo namestite ventil, ki zaustavi brizganje vode, ne da bi morali vsakič zapirati pipo.

Za čiščenje in brisanje avtomobila ne uporabljajte papirnatih brisač, saj lahko mimogrede porabite tudi nekaj rolic. Raje si pripravite stare krpe, na primer odslužene bombažne majice.

Čiščenje z doma pripravljenimi čistili

Pripravite si dve vedri, dve gobi in nekaj krp, tekoče naravno rastlinsko milo, plastenko z razpršilcem, ki jo napolnite s pol vode in pol kisa, loščilo za notranjost iz mešanice 75ml belega kisa in 1 žličke jojobinega olja, sodo bikarbono in sol, ter seveda sesalnik.

Avtomobil čistite v senci ali pa zvečer, ko se zunaj že nekoliko ohladi, da vam ne bo voda z avtomobila sproti izparevala in bodo na njem ostajale lise. Avto najprej izperite, da se znebite čim več umazanije, preden pričnete z drgnjenjem z gobico – sicer lahko poškodujete oziroma opraskate lak. V eno vedro natočite vodo in dodajte malo mila, v drugem pa imejte čisto vodo za izpiranje. Avto namilite in izperite po koščkih (pričnite pri strehi in nadaljujte navzdol), vodo pa po potrebi zamenjajte. Ko del avtomobila izperete, ga hitro zbrišite s suho krpo.

Notranjost dobro posesajte. Da se znebite neprijetnih vonjav, stresite sodo bikarbono v dve posodici in ju namestite pod sedeža (ko opravite s sesanjem). Da se znebite madežev iz preprog, zmešajte enakomerne dele vode, sode bikarbone ter soli, da dobite gosto pasto, vzemite preproge iz avta ter jih dobro namažite. Čez nekaj časa jih zdrgnite s krtačo in dobro izperite.

Notranje dele iz plastike, lesa, kroma ali usnja očistite z enakomerno mešanico vode in kisa ter obrišite s krožnimi gibi. (S kisom ne čistite delov, ki ste jih morda že obdelali z voskom, saj bo kis pričel topiti vosek.) Nato notranjost namažite z mešanico kisa in jojobinega olja. (Pred vsakim nanosom jo dobro pretresite.) Nazadnje zbrišite z bombažno krpo, da dobite lep sijaj.

Opozorilo: Priporočamo vam, da vsa čistila (tudi kupljena) pred uporabo na določeni površini vedno preizkusite na manjšem delu materiala.)

Platišča, stekla, ogledala in luči

Zmešajte enako količino soli in sode bikarbone ter dodajte malo vode, da dobite gosto pasto. Nanesite jo na platišča in pnevmatike, pustite nekaj časa stati, nato pa zdrgnite in sperite – tako se boste znebili maščob in rje.

Za krom uporabite mešanico vode in kisa, vendar bodite previdni – ki lahko nekaterim aluminijevim zlitinam škoduje. (Če niste prepričani, ga raje ne uporabite.)

Stekla in ogledala očistite s kisom, nato pa z mešanico polovice vode in polovice kisa napolnite še posodo za tekočino za čiščenje stekel – z njo boste čistili zunanjost stekel med vožnjo (tudi v času zmrzali).

Kaj pa »ptičje bombice«?

Ptičji iztrebki so zelo kisli, s pH vrednostjo od 3,5 do 4,5 – to pomeni, da uničujejo barvo avtomobila in jih je treba kar najhitreje odstraniti. Najbolje je, da gobo dobro namočite in jo položite na iztrebek, da se ta odmoči, nato pa ga odstranite s krpico in dobro izperite. Dobro je, če imate avtomobil povoskan – tako bo pred kislostjo ptičjih iztrebkov barva nekoliko bolj zaščitena. Če iztrebka ne boste odstranili pravočasno, bo ta na avtomobilu pustil madež, ki se ga boste morali znebiti s poliranjem, kar pa seveda pomeni, da boste stanjšali plast barve na avtomobilu.

Smola

Smola, ki se pričenja trditi, lahko vaš avtomobil pri odstranjevanju in čiščenju precej opraska, zato je osnovno pravilo: nikoli avtomobila ne parkirajte pod drevesi, ki izločajo smolo, oziroma jih prekrijte s prevleko. Sicer pa se je smole na naraven način nemogoče znebiti, saj je treba zanjo poskrbeti s topilom. Uporabite mineralni špirit ali alkohol.