marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Težave s ščitnico odpravimo z želodovo kavo

Pošlji prijatelju

Ste kot otrok nabirali hrastove želode, pa ste mislili, da so ti plodovi dobri samo za ozimnico veveric? Niste pa vedeli, da so lahko še kako zdravilni!

Želodova kava je menda odlična za uravnavanje delovanja ščitnice.

Priprava:
Zrele želode olupimo, grobo narežemo, dobro posušimo in shranimo na suhem.
Tako shranjene želode nato pred uporabo prepražimo, zmeljemo in kuhamo približno 10 minut, da dobimo kavo, ki je okusna in poleg tega še zelo zdravilna.

Poleg uravnavanja delovanja ščitnice želodova kava razstruplja organizem, izboljšuje kožo, odpravlja akne. Priporočajo jo celo za boljši vid.

O želodovi kavi in njenih zdravilnih učinkih je pisal že zeliščar Künzle Ivan, kjer je v svoji knjižici Zdravilna zelišča, ki jo je leta 1914 založila Katoliška bukvarna v Ljubljani, ponatis ob 98 letnici prve izdaje pa so naredili leta 2012, piše: ''Župnik Kneipp priporoča želodovo kavo kot najboljšo in najbolj redilno. Zreli želod suši na solncu, dokler mu ne odpadejo kapice, sesekljaj ga, če ni še prav suh, posuši ga do kraja na peči in semli na kavinem mlinčku prav kakor zrnato kavo. Pristavi želodovo kavo z vodo na ogenj. Ta kava je napram pusti ječmenovi zelo okusna, močna in tako zdrava, da jo smeš dati brez skrbi otrokom.''