marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje s sodo bikarbono

Pošlji prijatelju

žlička sode bikarbone in limoniFotolia

Soda bikarbona, ki jo običajno uporabljamo pri peki, odlično vpija vonjave ter tudi čisti – tudi maščobe!

S sodo bikarbono lahko očistite naslednje stvari:

Odpirač za pločevinke: Zobno ščetko namočite v mešanico dveh žlic sode bikarbone in ene žličke vode ter z njo zdrgnite odpirač, da odstranite umazanijo in rjo.

Garažna in druga betonska tla: Sodo bikarbono obilno potresite po madežih olja, popršite z nekaj vode in pustite stati preko noči. Naslednji dan skrtačite z vlažno krtačo ter sperite.

Vrtno orodje: Trdo krtačo pomočite v sodo bikarbono in z njo zdrgnite vrtno orodje. Sperite in posušite na soncu. (Ne uporabljajte na aluminijastem orodju!)

Žar in orodje za žar: Da se znebite ostankov zažgane maščobe, pomočite trdo krtačo v sodo bikarbono ter žar in orodje zanj zdrgnite. Sperite z vodo.

Plinski gorilniki na štedilniku: V vedro nalijte 2,5 litra tople vode in dodajte za 100 ml sode bikarbone. Pustite stati pol ure, nato sperite in obrišite.

Skodelice, umazane od čaja in kave: Kava in čaj na skodelicah rada pustita sled. V skodelico dajte 1/3 sode in 2/3 vode ter pustite stati preko noči. Zjutraj sperite in pomijte z gobico.

Oblazinjeno pohištvo: Da se znebite neprijetnega vonja, na primer po hrani, po oblazinjenem pohištvu potrosite sodo bikarbono, pustite kratek čas stati, nato pa posesajte.

Porisani beli zidovi: Če je vaš otrok z voščenkami risal po belem zidu, zmešajte enako količino sode bikarbone in vode, ter ju nanesite preko risbic. Naj se posuši, nato obrišite s čisto krpo. (Ne uporabljajte na stenah, ki niso bele barve – druge barve lahko namreč zbledijo.)