marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vrste kave

Pošlji prijatelju

Skodelica kave ob vreči praženih zrnFotolia

Vsaka prava »kofetarica« bi morala vedeti, od kod prihaja njena mešanica kave – le tako se lahko tudi odloči, katera kava ji najbolj ustreza.

Robusta ali arabica

Kava se pridobiva iz dveh glavnih vrst zrn, imenovanih robusta in arabica. Obe gojijo v regijah ob akvatorju, vendar raste arabica na višji nadmorski višini. Robusta ima veliko več kofeina, vendar ta vrsta kave predstavlja zgolj eno tretjino svetovne proizvodnje kave. Arabica je najbolj uporabna vrsta kave in velja za bolj kakovostno kot robusta, zlasti zato, ker ima precej drugačen vonj, okus in priokus po karameli – zato ji pravimo tudi »gourmet« kava. V njej je samo pol toliko kofeina kot v robusti.

Vsa kava je narejena ali iz robuste ali iz arabice, s tem, da je v cenejših kavnih mešanicah večja količina vrste robusta. Vse ostalo, na primer specifičen okus in vonj, pa je odvisno od različnih načinov praženja kavnih zrn (predvsem trajanja praženja) in dodatkov (arom).

Ste vedeli, da zrna kave pravzaprav niso običajna zrna? V resnici gre za semena!

Praženje kave

Večina kavnih mešanic, ki jih lahko kupimo pri nas, je narejena iz mešano pražene kave – nekaj rahlo, nekaj srednje in nekaj močno pražene kave. Za »lahko« kavo, kakršno na primer pijejo v ZDA, velja, da je iz rahlo pražene mešanice, v Franciji imajo raje bolj praženo kavo, ki je temno čokoladne barve in močnejša, v Italiji pa se za kavo »espresso« uporabljajo močno pražene mešanice, ki so najbolj močne.

Instant ali brez kofeina

Prava instant kava je narejena iz sveže kave, ki se jo nato s toploto osuši, medtem ko jemožno vodo iz kave odstraniti tudi z zamrzovanjem (in tako dobiti boljši okus). Za poceni instant kavo, ki je na voljo tudi pri nas, pa praviloma velja, da ne gre za pravo kavo – dodano ji je precej ječmenove »kave« (proje).

Tudi brezkofeinska kava je prava kava, vendar pa se kofein s kemičnim procesom odstrani, preden se kavo praži – proces je povsem varen, saj kemikalija za odstranjevanje kofeina izgine med praženjem. Če imate občutljiv želodec, vam brezkofeinsko kavo vsekakor priporočamo, v specializiranih prodajalnah pa boste našli tudi kavo, ki ima majhno vsebnost kislin.

Kave z dodatki

Kava že dolgo ni več zgolj kava. Ker je tehnologija napredovala in imamo ljudje različne okuse, lahko dobite tudi kavo s posebnimi aromami. Tako so na voljo kave z okusom po vanilji, mandlju, čokoladi, češnjah in vsem drugim, kar si poželite. Večino teh okusov seveda ni možno doseči po naravni poti, temveč je potrebno arome dodati.