marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Priprava suši roladic

Pošlji prijatelju

suši roladiceUN

Marsikateri ljubitelj japonskega sušija, se priprave takšne hrane ne upa lotiti doma – velja namreč prepričanje, da moraš biti za izdelavo sušija kuharski mojster, kar pa gotovo ne drži. Drugi se priprave sušija ne lotijo zato, ker je za pravi suši potrebna kakovostna riba – in če ne živite ravno poleg ribarnice, kjer vsak dan pripeljejo tako sveže ribe, da si jih upate jesti surove, potem ni smiselno tvegati. Vendar pa niti eno niti drugo ni razlog, da si ne bi doma privoščili vsaj suši roladic (sushi rolls) – te je namreč povsem enostavno pripraviti, namesto ribe pa lahko uporabite tudi palčke iz rakovega mesa (ali pa vegetarijanski suši).

nanašanje riža na noriUN

Najprej skuhajte riž. Praviloma bi morali kupiti poseben riž za suši, a tudi s povsem običajnim rižem za rižote vam bo uspelo. Rižu dodajte žlico riževega (ali pač navadnega) kisa.

Tisto, kar resnično potrebujete, so listi pražene morske trave oziroma nori – dobite jih v vseh večjih trgovinah, kjer imajo tudi police z živili za pripravo eksotične hrane.

Algo položite na bambusov pogrinjek, tako da je gladka stran spodaj in groba zgoraj. Na grobo stran nanesite ohlajen riž – najbolje z leseno ali plastično lopatico. Riž dobro zgladite, da ne bo več kot 5 mm na debelo. Da se vam riž ne bi prijemal na lopatico, to vmes

nadevUN

pomakajte v mešanico vode in kisa. (Na krožnik dajte nekaj žlic vode in žlico riževega ali običajnega kisa.) Zadnji centimeter in pol alge lahko pustite brez riža (da se alga lepo prilepi in se roladice ne odvijajo), ali pa tudi ne.

Na riž po celotni dolžini zložite polnilo – mi smo uporabili kar na paličice narezane kumare in papriko, poleg tega pa seveda tudi paličice iz rakovega mesa (ki smo jih pred tem toplotno obdelali).

Pričnite z zavijanjem rolade, pri tem si pomagajte z bambusovim pogrinjkom. Alga je sedaj že lepo mehka, saj je vsrkala vlago iz riža, tako da jo lahko brez skrbi dobro stisnete v čvrsto rolado.

zvijanjeUN

Rolado položite na pladenj, obložen s papirjem za peko, ter se lotite naslednje. Papir za peko bo skrbel, da se rolade ne primejo na krožnik in se ne zlepijo med seboj.

Rolade postavite v hladilnik, preden jih postrežete, pa jih razrežite na 1,5 cm široke kolobarje.

Ponudite skupaj s sojino omako ter japonskim hrenom wasabi (dobite ga v pasti ali v prahu, ki mu morate dodati vodo).

roladaUN