marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Priprava kuhanega/paljenega testa

Pošlji prijatelju

domače princeske iz kuhanega testaFotolia

Kuhano testo je izjemno uporabno, saj lahko z njim naredimo sladice kot so princeske, eklerji ali »profiteroles«, ga ocvremo in dobimo »ocvrte luleke«, skuhamo kot njoke ali nadevamo in uporabimo za cmoke , lahko pa mu primešamo tudi krompirjev pire in dobimo krokete ali krompirjeve cmoke, pa tudi sir lahko vmešamo.

Recept

Za kuhano testo pripravite:

250 ml vode,

100 g masla,

ščep soli,

200 g moke in

4 jajca.

Vodo, maslo in sol zavrite. Odstavite z ognja ter v vročo tekočino vmešajte moko, da dobite veliko kepo. Za pol minute ponovno postavite na ogenj in mešajte, da se testo »pali«. Odstavite in dodajte jajca. Najbolje jih je že prej ubiti in rahlo zmešati, nato pa moki počasi prilivati, saj morda ne boste porabili prav vse količine – to je odvisno tako od velikosti jajc kot od moke, na splošno pa velja, da jajc ne dodajamo več, ko se testo na kuhalnico ne lepi več, temveč lepo pada z nje.

Peka kuhanega testa

Namastimo pekač in nanj z žlico naložimo kupčke testa ali jih nabrizgamo s pomočjo vrečke za brizganje – odvisno, kakšno obliko želimo. Testo naj bo dovolj narazen, saj med peko precej naraste. Ko naraste, se mora v notranjosti še posušiti, zato mora biti zunanjost zlatorjava, ne pa blede barve (sicer notranjost ne bo suha). Običajno pečemo kuhano testo 20 do 25 minut (odvisno od velikosti peciva), pečico pa nastavimo na 200 do 210 stopinj. Priporočljivo je, da med peko nekajkrat za nekaj milimetrov odpremo pečico, da iz nje lažje uide para, ki se je iz testa izloči precej veliko, ne smemo pa bolj odpirati, sicer bo testo »padlo skupaj«.

V pečeno in ohlajeno testo, ki je v notranjosti votlo, vbrizgamo kremo, ali pa ga prerežemo na pol in nadevamo.

Oglašujte pri nas