marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ribe in morski sadeži – priprava za žar

Pošlji prijatelju

ribi, pripravljeni za peko na žaruFotolia

Veste, zakaj na žaru tako radi pečemo meso in tako neradi morsko hrano? Ker je peka nekoliko drugačna. Vendar bo z nekaj namigi postala precej manj zapletena.

Priprava žara

Rešetka žara mora biti dobro očiščena in predvsem dobro naoljena, saj se riba nanjo rada prime, to pa pomeni, da bo meso razpadlo. Preden na žar položite ribo, torej rešetko (ali ploščo za peko) najprej dobro premažite z oljem. Najbolje tako, da v prijemalke primete zloženo papirnato brisačko ali dve, ju namočite v olju in rešetko premažete. Rešetke nikar ne mažite s slanino – zakaj bi ribo kvarili z nezdravo vrsto maščobe?

Primerne ribe

Kakšno ribo uporabiti? Svetujemo vam sveže ribe, saj je z njimi lažje »delati« kot z zamrznjenimi, ker je meso bolj čvrsto.

Če boste ribe pekli neposredno na rešetki, izberite ribe z bolj čvrstim mesom, na primer tuno, mečarico, lososa ali kirnjo. Druge ribe pecite raje v kovinskih mrežicah oziroma košaricah ali v foliji – tako vam delčki mehkih rib ne bodo skozi rešetko padali v ogenj (še zlasti, če boste mehke ribe pred peko tudi filirali).

Primerna temperatura

Ribe je treba peči na visoki do srednje visoki temperaturi. In kako jo določiti? Če lahko dlan držite 10 centimetrov nad rešetko komaj 2 sekundi, potem je temperatura visoka. Če jo zadržite tam 3 do 4 sekunde, potem je srednje visoka.

Če nameravate pripraviti celo ali večjo ribo, potem mora biti temperatura nekoliko nižja kot ob peki majčkenih rib ali filejev, sicer se bo riba zažgala, še preden bo v notranjosti pečena. Na splošno velja, da je za vsak palec debeline, torej za vsaka 2,5 centimetra, potrebnih 10 minut peke. In ne pozabite – bolje, da je nekoliko premalo pečena, saj to lahko še vedno popravite, kot da je pečena preveč in suha ter grenka.

Poskrbite za dober okus

Nekatere ribe imajo precej »prazen« okus, zlasti tiste, ki ne vsebujejo veliko maščob. Da bi se temu izognili, je ribe dobro predhodno marinirati (če jib boste pekli v košarici, jih lahko tudi nekoliko zarežete). To seveda ne pomeni, da jih v olju in začimbah pustite cel dan – dovolj je pol ure do uro, kajti marinada lahko sicer vpliva na pričetek razpadanja mesa. Prav tako je treba ribe dodatno oljiti med samo peko, da se ne izsušijo – izjema so mastne ribe kot je na primer losos.

Morski sadeži na žaru

Tudi morski sadeži na žaru so prav okusni. Da med peko ne bi padli skozi rešetko, je najbolje, da iz njih naredite nabodala (kjer lahko morske sadeže tudi kombinirate z zelenjavo). Najbolje je uporabiti kovinske paličice, če boste uporabili lesene ali vejice rožmarina, pa jih pred peko vsaj pol ure namakajte v vodi – tako se na žaru ne bodo žgale.

Podobni članki