marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Popolne palačinke

Pošlji prijatelju

palačinke z jagodami na krožnikuMN

Nekateri pripravljajo palačinke z mineralno vodo, drugi s pivom, tretji z maslom, eni maso sladkajo, drugi ne… Vendar pa ni potrebno komplicirati, saj vsa skrivnost sploh ni v sestavinah – pomemben je tudi postopek.

3 jajca

150 g moke

2 žlički sladkorja

ščep soli

375 ml mleka

maslo ali olje za peko

Moko zmešajte s sladkorjem in soljo, med stepanjem prilijte mleko in nazadnje dodajte stepena jajca. Mešajte tako dolgo, da v masi ni nobenih grudic moke. Če boste naredili palačinke s slanim ali pikantnim nadevom, sladkorja ne dodajte. Prav tako ne dodajajte več sladkorja kot je navedeno – sladkor namreč pri peki karamelizira in palačinke bodo rjave.

Skledo z maso pokrijte in postavite v hladilnik, kjer naj stoji od pol ure do uro – tako se boste znebili zračnih mehurčkov in palačinka se bo enakomerneje pekla in se ne bo trgala. Pred peko maso ročno še enkrat premešajte, da bo enakomerno gosta.

Ponev namastite za majhnim koščkom masla ali olja – pri obojem pazite, da se ne prežge (če je ponev prevroča bo maslo porjavelo, olje pa se bo začelo kaditi, kar pomeni, da je zdravju škodljivo). Maščobe naj bo zgolj za nekaj kapljic, kajti če je bo preveč, bo palačinka debela. (Palačinke je v ponvi brez prijemanja, na primer teflonski, možno speči tudi brez maščobe, vendar palačinke ne bodo imele značilnega pisanega vzorca temveč bodo v celoti enake barve.)

Na sredino ponve vlijte toliko mase, da se ta z obračanjem ponve lepo razlije po celi površini. Palačinke pecite na zmernem ognju, da se maščoba ne bo pregrevala. Obrnite takrat, ko palačinka ob robu odstopi od ponve, nato na drugi strani pecite še približno deset do petnajst sekund.

Kaj pa nadev? Pri nas so najbolj običajni sladki nadevi, saj palačinke običajno jemo kot sladico. Torej: marmelada, limona s sladkorjem, javorjev sirup, sadje s smetano, kisla smetana z medom, popečena jabolka, čokoladni namazi in podobno. Poskusite jih s čokoladnim namazom (Nutello) in jagodami (kot na sliki) – odlične so! Kadar boste palačinke ponudili kot glavno jed ali prilogo, jih lahko napolnite z različnimi mešanicami zelenjave, z mesom, slanino in sirom ter celo s pašteto. V domovini palačink, v francoski Bretanji, pa je bolj kot nadev pomembno, kaj zraven palačink pijete – pri njih je zapovedan jabolčnik.