marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Belgijski vaflji

Pošlji prijatelju

vafljiSveže pečeni vaflji, ki so se jih najprej domislili v Belgiji, potem pa so jih »posvojili« predvsem v ZDA, so na nek način podobni cesarskemu pražencu oziroma »šmornu«. Sestavine so bolj kot ne iste, različna pa je peka – vaflje pečemo v pekaču za vaflje, da dobijo kockast profil in jih po peki ne zdrobimo, temveč nadevamo s sadjem, sladoledom, smetano … Če nimate pekača za vaflje tudi nič hudega. Pomagate si lahko z namiznim žarom za pripravo opečenca, prav tako pa jih lahko pripravite tudi v povsem navadni žar ponvi. Videz bo zgolj rebrast in vafelj boste morali med peko obrniti, a kljub temu bo teknil. (In še opozorilo – če ga boste pekli v ponvi ali v namiznem žaru, naj bo temperatura zelo nizka, saj je vaflje treba peči počasi, da se lepo dvignejo.)

2 jajci

250 g moke

400 ml mleka

120 ml olja

1 žlica sladkorja

4 žličke pecilnega praška (ravno odmerjene, ne zvrhane)

¼ žličke soli

½ žličke vaniljinega ekstrakta

olje za pekač ali ponev

za nadev: sladoled, marmelada, jogurt, sadna omaka, sveže sadje, smetana …

Pekač ali ponev premažite z oljem (uporabite čopič) in segrejte.

V veliki skledi stepite jajca. Dodajte sol, vaniljino aromo, moko s pecilnim praškom, mleko, olje in sladkor. Premešajte, da ni kepic.

Z zajemalko nadevajte maso na pekač in pecite, da postane testo zlatorjavo.

Če boste pekli vafelj na ponvi za žar, ne pozabite, da naj bo temperatura zmerna (majhen plin). Vafelj obrnite, ko že dobro naraste.