marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Francoski opečenec

Pošlji prijatelju

rezine francoskega opečenca z marmelado na krožnikuMN

Francoski »toast« oziroma tisto, čemur pri nas po domače radi rečemo »pohane šnite«, je odličen način, da se znebite starega kruha tako, da pripravite slasten topel zajtrk ali prigrizek.

10 – 12 rezin belega kruha

4 jajca

250 ml mleka

1 ščep soli

1 žlička sladkorja (po želji)

1 ščep cimeta (po želji)

maslo za ponev

Za serviranje: sladkor v prahu, marmelada, javorjev sirup, smetana, sveže sadje …

V široki skledi z vilico rahlo stepite jajca s soljo, sladkorjem in cimetom. Prilijte mleko in dobro premešajte.

V to namočite kruh – toliko rezin, kot jih boste lahko hkrati popekli glede na velikost ponve. Kruh naj se nekaj minut namaka na eni strani, nato ga obrnite, da se napoji še na drugi strani.

V ponvi na rahlem ognju stopite in segrejte maslo (ne sme porjaveti!). Vsako rezino dvignite iz sklede, počakajte, da se odteče, ter jo položite v ponev. Peče naj se počasi, da dobi lepo barvo in se ne žge. Ko je spodnja stran lepo zlato rjava, kruhek obrnite in popecite še na drugi strani.

Pecite po 3 ali 4 rezine kruha hkrati. Medtem, ko jih pečete, namočite naslednje rezine.

Francoski opečenec postrezite topel. Posujte ga s sladkorjem v prahu, ga ponudite z marmelado, lahko pa tudi z javorjevim sirupom ali smetano. Dodate lahko tudi sezonsko sadje, poleti na primer maline ali jagode, jeseni pa pokuhana jabolka ali hruške v sirupu.