marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sladkorna bolezen – epidemija tretjega tisočletja

Pošlji prijatelju

dekle s pisanimi vetrnicamiFotolia

Sladkorna bolezen postaja vedno večji zdravstveni, socialni in ekonomski problem – postaja ena najresnejših težav našega časa in dejansko lahko govorimo o epidemiji tretjega tisočletja. To sporočilo so izpostavili gostje okrogle mize z naslovom Prevzemite nadzor nad sladkorno boleznijo, ki je danes potekala v Ljubljani. V Sloveniji s to boleznijo živi 125.000 ljudi, kar predstavlja skoraj 7 odstotkov odrasle populacije. V celotni Evropski uniji je že več kot 30 milijonov sladkornih bolnikov oziroma več kot 8 odstotkov odraslega prebivalstva. Največ, kar 90 odstotkov bolnikov, ima sladkorno bolezen tipa 2. Zaskrbljujoče je predvsem povečevanje pogostnosti sladkorne bolezni tipa 2, saj je v Sloveniji vsako leto 4.000 ljudi več, ki potrebujejo zdravila za zniževanje ravni krvnega sladkorja.

„Pri sladkorni bolezni tipa 2 gre za več presnovnih motenj hkrati, ki delujejo v smeri kroničnih zapletov – gre za okvare malih žil oči in ledvic, živcev in aterosklerotične srčno-žilne bolezni, zato moramo z ustreznimi ukrepi zdravljenja zagotoviti čim boljši nadzor ne samo nad krvnim sladkorjem, temveč tudi krvnim tlakom in maščobami v krvi ter telesno težo,“ je na okrogli mizi opozoril doc. dr. Marko Medvešček s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana. „V okviru celostne obravnave zato težimo k ciljni vrednosti zdravljenja vsakega od omenjenih dejavnikov. Klinične raziskave potrjujejo, da s takim pristopom močno zmanjšamo tveganje za kronične zaplete sladkorne bolezni tipa 2 in tudi zmanjšamo tveganje za prezgodnjo smrt,“ še dodaja dr. Medvešček.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih motenj, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi, enostavno povedano: previsok krvni sladkor. V normalnih mejah ga vzdržuje hormon inzulin, ki nastaja v trebušni slinavki. Kadar trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo ustrezno, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo. Kar 90 odstotkov bolnikov ima sladkorno bolezen tipa 2. Pri tem tipu bolezni je previsoka koncentracija krvnega sladkorja posledica dveh dejavnikov: okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Pogosto se pojavlja skupaj s previsokim krvnim tlakom in moteno presnovo maščob, zato je nujno sočasno zdravljenje previsokega krvnega sladkorja, tlaka in maščob.

Z novim zdravilom do nižje ravni krvnega sladkorja z manj neželenimi učinki

V zadnjem času so bile za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 razvite povsem nove učinkovine, ki delujejo na inkretinski sistem. Zdravila, ki delujejo na inkretinski sistem, in med njimi še zlasti agonisti GLP-1 (analogi oziroma posnemovalci naravnega človeškega hormona GLP-1, ki se proizvaja v črevesju) nudijo to, česar druga zdravila ne omogočajo: ustrezno znižajo krvni sladkor in pri tem povzročajo manj neželenih stranskih učinkov, ki so sicer pogost neprijeten spremljevalec zdravljenja. Klinična preskušanja zdravila iz skupine GLP-1, ki ga je razvil Novo Nordisk, so brez izjeme pokazala, da to zdravilo učinkovito in bolj kot katero drugo primerjalno zdravilo znižuje krvni sladkor. Hkrati vpliva tudi na zmanjšanje telesne mase in znižanje krvnega tlaka ter izboljšuje delovanje celic beta, spremlja pa ga zelo majhno tveganje za nastanek hipoglikemij.

Temeljni del zdravljenja sladkorne bolezni je zdrav način življenja

Redno gibanje izboljša presnovo, ugodno vpliva na krvni sladkor, krvni tlak in krvne maščobe ter pomaga vzdrževati primerno telesno težo. Irena Sedej, univ. dipl. inž. živ. tehn. in klinična dietetičarka je poudarila: „Prehrana je pomemben dejavnik tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Prehranski vzrok za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 so tudi sodobne prehranjevalne navade z veliko energijsko goste hrane iz prečiščenih žit, obogatene s sladkorji, nasičenimi maščobami in soljo. Tudi nadomeščanje vode in nehranilnih tekočin s sokovi ali tekočimi obroki ima na dolgi rok svojo ceno. Uravnotežena prehrana in gibanje pa hodita z roko v roki tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni.“

Vloga bolnika in njegovo aktivno sodelovanje je izjemno pomembno

Pri zdravljenju sladkorni bolezni je vloga bolnika in njegovo aktivno sodelovanje zelo pomembno. Zdravstvena ekipa mora bolniku pravočasno posredovati jasne in natančne informacije o sladkorni bolezni, spremljajočih bolezenskih stanjih in mu hkrati nuditi psihično podporo. Bolnik pa mora biti usposobljen ter pripravljen sprejemati diagnostične in terapevtske odločitve v vsakdanjem življenju. Predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Janko Kušar je povedal, da imajo pri izobraževanju bolnikov o samooskrbi sladkorne bolezni velik pomen tudi društva bolnikov. Organizirajo različna izobraževalna srečanja in predavanja, hkrati pa bolniki, ki so izkušeni v samooskrbi sladkorne bolezni, lahko s svojim znanjem in zgledom pomagajo tistim, ki so se z boleznijo srečali prvič.

Nepogrešljiv del zdravstvene ekipe pri obvladovanju sladkorne bolezni so tudi medicinske sestre. Z bolniki se srečajo ob ugotovitvi bolezni – to je trenutek, ko bolnike preplavijo negativna čustva (strah, zaskrbljenost, žalost) in sestre so takrat močna psihološka opora. Bolnikom pomagajo, da bolezen lažje sprejme in se jo naučijo obvladovati. Medicinske sestre bolnikom pomagajo tudi pri spreminjanju življenjskega sloga in izobraževanju o bolezni, hkrati pa jih naučijo potrebnih veščin in uporabe zdravil ter ostalih pripomočkov za zdravljenje sladkorne bolezni.

Dodatne informacije: Zveza društev diabetikov Slovenije, www.diabetes-zveza.si