marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Premagajte utrujenost

Pošlji prijatelju

portret temnolase ženskeFotolia

Utrujenost je lahko posledica neprespanih noči, lahko pa je tudi znak različnih bolezni in drugih motenj. Kaj loči običajno utrujenost od tiste, katere glavni vzrok je bolezen?

Pri postavljanju diagnoze bo zdravnik najprej skušal izločiti težave z nespečnostjo. Med spanjem se dihanje, srčni utrip in ostali metabolični procesi umirijo ter delujejo počasneje - le tako se lahko naši možgani in telo znova 'napolnijo'. Kadar človek premalo spi, ni le fizično utrujen, pač pa je tudi razdražen ter se veliko težje zbere

Potrebe po spanju

Ljudje imamo zelo različne potrebe po spanju: večini zadostuje 8 ur, nekaterim je dovolj že 4 do 5 ur spanja, spet drugi pa bi radi spali 9 ali celo več ur. Zelo pomembno je tudi kako kakovosten je vaš spanec. Speča oseba gre skozi več stopenj pravega spanja: tako globoki spanec kot faze REM (po angleški kratici Rapid Eye Movement - nagli očesni gib).

Kdaj in kako v posteljo?

Če zvečer nikakor ne morete zaspati ali pa se ponoči zbujate, boste zjutraj najverjetneje malce omotični. Poskusite vsako jutro vstati ob istem času, ne glede na to, kdaj ste odšli spat. Tako boste naravnali notranjo uro, ki bo vašemu telesu vsak dan sporočala, kdaj je čas za spanje in kdaj ne. Ko ste zares zaspani, pojdite v posteljo, kamor pa nikar ne nosite kakšnih stresnih ali pa tudi zanimivih opravil, npr. pisanje službenih dnevnikov ali priprav za prihajajoče počitnice. Spalnico uporabljajte le za spanje in spolnost.

Tudi popoldanski počitek vam lahko pomaga pri bitki z utrujenostjo. Še tako kratek spanec vas bo napolnil z obilo nove energije, ki jo potrebujete za uspešnejše delo. Vendar nikar ne spite dlje kot 30 minut, pa tudi počitku po 16. uri se raje izogibajte, saj človek v obeh primerih že doseže stopnjo spanja REM. Ko se boste prebudili, se boste namreč počutili izredno slabo in omotično.

Utrujenost je lahko znak bolezni

Če ste kljub daljšemu in kakovostnemu spancu še vedno utrujeni, je čas, da obiščete zdravnika. Opravil bo najrazličnejše teste, s katerimi lahko odkrije naslednje dokaj pogoste bolezni in motnje.

Slabokrvnost: Podobno kot za svoje delovanje avtomobil potrebuje bencin, potrebuje vaše telo za dodatno energijo in nove moči kisik. Hemoglobin - protein, ki rdečim krvničkam daje barvo - prenaša kisik po celem človeškem telesu. Če telo proizvede premalo hemoglobina, število rdečih krvničk upade in pojavi se slabokrvnost (anemija), z njo pa začne upadati tudi energija. Do takšnega stanja pride največkrat zaradi pomanjkanja železa. Prav tako pa anemična oseba ne uživa dovolj mineralov. Če želimo stanje izboljšati, moramo zaužiti več hrane, obogatene z železom, npr. kruh, testenine in riž, pusto rdeče meso in perutnino, jetra ter neolupljen pečen krompir. Najrazličnejša nadomestila železa lahko uživate le, če vam jih predpiše vaš zdravnik. Jejte tudi več hrane, obogatene s folno kislino. Folat namreč pomaga pri proizvajanju rdečih krvničk, najdemo pa ga v jetrih, zeleni listnati zelenjavi, pomarančah in ananasu.

Depresija: Utrujenost in depresija sta zelo tesno povezani. Utrujenost je namreč značilen znak depresije. Kronično utrujeni ljudje pogosto padejo v depresijo zaradi utrujenosti, kasneje pa se lahko njihova slabost samo še stopnjuje. Večkrat se zgodi, da zapade človek v lažjo depresijo zaradi kakšnega hujšega čustvenega pretresa, npr. izgube službe ali ločitve. Takrat lahko takšno slabo razpoloženje traja tudi nekaj tednov ali celo več mesecev. Drugo in veliko hujšo obliko depresije pa naj bi povzročilo porušeno ravnotežje serotoninske aktivnosti v možganih. Ponavadi se takšna depresija pod zdravniškim nadzorom zdravi z antidepresivi, ki dvigujejo nivo serotonina in zmanjšujejo utrujenost. Značilni znaki depresije so: človeka ne zanimajo več stvari, ki so ga pritegnile prej, nihanja v telesni teži, strah, pa tudi razmišljanja o samomoru.

Sladkorna bolezen: Utrujenost se pojavi večkrat tudi zaradi različnih hormonskih motenj, predvsem sladkorne bolezni. Takrat telo le s težavo proizvaja insulin oziroma hormon, ki spreminja krvni sladkor v energijo. Pozorni pa bodite tudi na naslednje znake: hudo žejo ali lakoto, zamegljen vid, prekomerno izločanje seča, slabost in različne ginekološke težave, ko npr. ženska za nekaj časa izgubi menstruacijo. Diagnozo lahko potrdi zdravnik na podlagi enostavnega krvnega pregleda.

Nepravilno delovanje ščitnice: Do utrujenosti lahko pride tudi takrat, ko žleza ščitnica proizvede premalo ali preveč hormonov. Preslabo delovanje ščitnice (hipotireoza) je pri ženskah pogostejše kot pri moških. Obstaja namreč kar 5 odstotkov možnosti, da bo ženska ob rojstvu svojega otroka zbolela za hipotireozo. Včasih pa lahko ta bolezen povzroči tudi poporodno depresijo. Med ostale znake bolezni uvrščamo še: suho kožo in lasišče, pozabljivost, spreminjanje razpoloženja, upočasnjeno bitje srca, neplodnost, močno ali neredno menstruacijo ter zaprtje. Če opazite vsaj tri ali več zgoraj naštetih znakov, prosite zdravnika, naj vam pregleda kri. Med zdravljenjem mora bolnica uživati nadomestke hormona žleze ščitnice, ki ji lahko povrne izgubljeno energijo.

Kaj še lahko storite?

Mnogim ljudem pomaga v borbi z utrujenostjo redno ukvarjanje s telovadbo, pa naj bodo to hoja, tek ali aerobika. Če boste fizično aktivni, boste spali veliko bolje, izgubili tudi nekaj kilogramov, pa še počutili se boste odlično. Zato ni prav nič čudnega, da predstavlja telovadba mnogim edino in najboljšo pot do nove energije.