marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Škodljivost gaziranih pijač na naš organizem

Pošlji prijatelju

Gazirane pijače so v našem vsakdanu dostopne na vsakem koraku. In vedno bolj popularne.
Zmerno pitje gaziranih pijač je še dokaj zdravo. V kolikor pa gazirane pijače konzumirate zelo pogosto, pa ne samo, da se s tem ne boste odžejali, nevarnost je tudi, da vam bodo načele tudi vaše zdravje.

Pitje gaziranih in drugih oslajenih pijač je največji prehranjevalni greh
Sladkane pijače so najbogatejši vir kalorij. Ste vedeli, da je v enem kozarcu Coca Cole 5 žlic belega sladkorja, kar pomeni, da se v 2 dcl osvežilne gazirane pijače skriva kar 35–45 % glukoze in 55–56 % fruktoze.

Gazirano pijačo bi lahko primerjali s sladico v tekoči obliki, saj predstavljajo prikrit vir kalorij, ki vas ne zapolni, pač pa poveča le vaš obseg. Če iz prehrane odstranite 150 kalorij za vsako gazirano pijačo, boste zmanjšali telesno težo in jo lažje ohranili.
Soda v gaziranih pijačah prav tako razžira površino zob, zato se ji raje odpovejte, da boste imeli močnejšo zobno sklenino in bolj zdrave zobe. Najbolj nezdrava je Coca Cola s kofeinom.

Kaj se dogaja v telesu, ko pijemo gazirano pijačo?
Trebušna slinavka z zaužitjem pijače prične nenadoma tvoriti inzulin, krvni sladkor pa se močno poveča.
V 20 minutah po zaužitju doseže vrhnjo mejo, jetra pa količine sladkorja pretvorijo v maščobne zaloge.
Po 40 minutah se kofein absorbira, zenice se razširijo, krvni pritisk naraste, organizem poveča proizvodnjo dopamina, kar v možganih stimulira center za dobro počutje.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko zaradi kronične povišanosti inzulina v organizmu pride tudi do odpornosti na inzulin, kar pomeni, da se lahko razvijejo nevarne bolezne, od diabetesa pa do različnih oblik raka.

Če se boste gaziranim pijačam odrekli ali pa vsaj omejili njihovo pitje, si boste zagotovili bolj uravnovešeno raven krvnega sladkorja, kar pa pomeni tudi manjše tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in možgansko kap.

Raje kot po gaziranih pijačah posezite po naravnih sokovih
Veliko bolj zdrav je doma pripravljen ledeni čaj, izdelan iz črnega čaja z malo kofeina za poživitev.
Žejo raje gasite z vodo. Vsakodnevne pijače, ki so dobre za zdravje so še čaj, kava, mleko, naravni neoslajeni sadni sokovi. Razporedite si jih čez dan in zmanjšali boste potrebo po gaziranih pijačah. Zvarite si svoj sadni ali zeliščni čaj. Če imate radi sladko si osladite mleko, v čaj raje dajte žlico medu, v limonado pa javorjev sirup.

Vsekakor je dobro dvakrat premisliti, preden posežete po gaziranih pijačah.

Cocacolo pa raje uporabite za
- čiščenje rje z orodja (v kozarec nalijte Coca Colo, v to pomočite rjasto kovino, počakajte par minut in obrišite z vlažno krpo)

- čiščenje WC školjke (Coca Colo za nalijte v školjko ter pustite 1 uro, nato z metlico podrgnite)

- rešite se nadležnih žuželk z lončnic (po cvetlici poškropite Coca Colo, ki ste jo natočili v plastenko z razpršilcem)

- rešite se vodnega kamna v vodnem kotličku (natočite Coca Colo v vrelec, počakajte par minut, odtočite in sperite)

- rešite se žvečilnega gumija zapletenega v lase (lase za nekaj časa namočite v Coca Colo, žvećilni se bo sam odlepil od las in lasje bodo nepoškodovani)

- uporabite jo ob slabosti in bruhanju (pijte jo po požirkih)