marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Je prihodnost medicine v matičnih celicah?

Pošlji prijatelju

bolna deklica spi v bolnišniciMN

Bodoči starši so pred prihodom novorojenčka postavljeni pred mnoge odločitve in ena izmed bolj pomembnih je, ali ob rojstvu shraniti matične celice iz popkovnične krvi. Zaradi pomanjkanja informacij je odločitev pogosto zelo težka.

Matične celice so osnovni gradnik našega telesa

Naše telo je sestavljeno iz več tisoč milijard celic, ki usklajeno omogočajo eno od največjih čudes narave - življenje. Človek pozna le majhen del teh usklajenih procesov, še manj pa jih dokončno razume. Toda znanost gre dalje in nenehno nam pomaga odstirati skrivnosti narave, ki jih lahko uporabimo v prid človeštvu. Naša neizpolnjena želja je živeti večno in biti zdrav. To bo še nadalje le pobožna želja, seveda pa lahko danes znanost pomaga aktivno življenje podaljšati za več desetletij. Pomembno vlogo pri teh dosežkih ima poznavanje in uporaba majhne skupine celic v našem telesu, ki jih s skupnim imenom imenujemo matične celice.

Matične celice so zelo raznovrstna skupina, ki se lahko razvije v več kot 200 različnih vrst celic človeškega telesa. Prisotne so v skoraj vseh tkivih in se aktivirajo, če je za to potreba. Seveda so v različnih tkivih različno aktivne, saj se nekatera tkiva obnavljajo zelo hitro, npr. povrhnjica kože, ali pa zelo počasi kakor npr. možgani. Mlajši kot je izvor celic, več imajo sposobnosti prilagajanja in hitre delitve, zato imajo matične celice iz popkovnice in popkovnične krvi novorojenca visok potencial za obnavljanje telesa. Poleg tega te celice še niso imele stikov z različnimi virusi in bakterijami, imajo manj napak v dednem zapisu, saj so njihove kopije še zelo sveže. To so razlogi, da shranjujemo celice tudi iz popkovnice in posteljice, saj je zelo verjetno, da jih bomo enkrat v svojem življenju še potrebovali.

Zdravje za danes in jutri

Matične celice bodo, kot kaže, upravičile velika pričakovanja sodobne medicine, saj danes po vsem svetu poteka že več kot 560 kliničnih raziskav, v katerih so uporabili matične celice iz različnih virov našega telesa. Več kot 340-krat so uspešno uporabili pacientove lastne matične celice iz popkovnične krvi. Izkazale so se za popolnoma varne in zelo uspešne pri več različnih indikacijah. Že v bližnji prihodnosti bodo matične celice reševale življenja in omogočale še nepredstavljive mo¬žnosti zdravljenja. Spremenile bodo naše življenje na bolje.

Po svetu trenutno potekajo tri klinične študije (v II. ali III. fazi) za zdravljenje cerebralne paralize z matičnimi celicami iz shranjene lastne popkovnične krvi, v katere bo vključenih približno 250 bolnih otrok. Znanstveniki upajo, da bodo študije potrdile obetavne rezultate prejšnjih študij in tudi že prvih uspešnih zdravljenj cerebralne paralize. Zelo zanimiv je primer male Chloe.

Novo upanje za otroke s cerebralno paralizo

V upanju, da shranjenih matičnih celic ne bodo nikoli potrebovali, so starši ob rojstvu shranili popkovnično kri svoje hčerkice Chloe. Ko je bila punčka stara devet mesecev, so na veliko žalost staršev pri punčki opazili določene razvojne pomanjkljivosti, ki so jih pripisali cerebralni paralizi. Za to trenutno ni zdravila.

Otrokom je lahko pri razvoju v pomoč pravilno dvigovanje, na¬meščanje, spodbuda pri igri, ki jim pomaga izboljšati držo in nadzor mišic od zgodnjega otroštva, ter druge terapije, ki jim lahko večinoma le izbowwljšajo kakovost življenja. Ob diagno¬zi so dekličini starši takoj pomislili na shranjeno popkovnično kri in med iskanjem možnih terapij opazili, da na univerzi Duke (ZDA), pod vodstvom dr. Joanne Kurzberg, poteka študija zdravljenja cerebralne paralize z uporabo lastne popkovnič¬ne krvi. Leta 2008 je tako mala Cloe prejela infuzijo lastnih matičnih celic iz shranjene popkovnične krvi in po terapiji se je njeno stanje v zelo kratkem času izredno izboljšalo. Tako danes vozi kolo in teka naokrog z drugimi vrstniki.

Oglašujte pri nas