marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Najbolj umazane stvari v vašem domu

Pošlji prijatelju

star umazan telefon na umazani plesnivi steniFotolia

Katere so tiste stvari v vašem domu, ki so najbolj umazane, največje gojišče bakterij in najbolj nagnusne? Gotovo ste pomislili na stranišče, pa na prostor za hladilnikom, tla v veži … – a poleg tega veljajo za umazane večinoma stvari, na katere niti pomislili ne bi.

Kopalna kad

Čiščenje kopalne kadi pač ni najbolj zabavno, a dejstvo je, da v njej vsak dan s sebe izpiramo umazanijo – ta se seveda ne izpere v odtok,temveč veliko bakterij ostane na površini. In če je ne čistite redno, stranišče pa, je lahko kopalna kad veliko bolj umazana.

Kaj storiti? Kad poškropite v čistilom, ki odstranjuje umazanijo in vodni kamen, ali pa z domačim čistilom iz kisa. Nato jo s krožnimi gibi zdrgnite z mehko ščetko ali gobo (lahko jo zdrgnete s soljo ali sodo bikarbono).

Kuhinjsko korito

V kuhinjskem koritu peremo hrano, torej se v njem nabira marsikaj – od sokov mesa do zemlje, plesni itd. Nič čudnega torej, da iz korita oziroma odtoka lahko hitro precej neprijetno smrdi. In če želite v njem še naprej pripravljati hrano, ne da bi tvegali okužbo, je redno čiščenje nujno.

Korito izperite z vroči vodo in zdrgnite s kisom. V odtok nasujte za 100 ml sode bikarbone in jo nato izperite z vročo vodo, ali pa vanj vlijte 250 ml kisa ali limoninega soka, pustite stari pol ure in izperite. Maščobnih oblog v odtoku se boste najlaže znebili, če vanj natresete sol.

Telefon, daljinski upravljalnik, tipkovnica in miška

Tehnologijo uporabljamo vsi, pred tem pa si nihče ne umije rok – gotovo ste tudi sami z umazanimi rokami že dvignili telefonsko slušalko, vaša tipkovnica pa je prav tako umazana, saj ste jo uporabljali medtem, ko ste kuhali in na spletu iskali recept.

Telefon, računalniško miško, tipkovnico in daljinski upravljalnik dobro zbrišite z razkužilnimi robčki. Nato paličico »za ušesa« rahlo navlažite v alkoholu in očistite med tipkami. Daljinski upravljalec in telefon lahko najverjetneje tudi odprete – in očistite gumijasto blazinico s ciframi še bolj temeljito. Zbrišite s suho krpo.

Zobna ščetka

Kaj?! Zobna ščetka spada med najbolj umazane stvari v vašem domu?! Res je. Z njo vsak dan odstranjujemo iz ust umazanijo, zato je polna ostankov sline in bakterij, pa tudi mikroskopskih ostankov hrane – in vse to se na ščetki razmnožuje, plesni in gnije …

Preden pričnete umivati zobe, si vedno najprej umijte roke ter izplaknite usta. Ščetko nato splaknite pod vročo vodo, šele nato dajte nanjo zobno pasto (ki seveda uničuje tako bakterije v vaših ustih kot na ščetki). Po uporabi ščetko ponovno sperite pod vročo vodo, še bolje pa je, če jo za 30 sekund namočite v ustno vodico.

Krpe za čiščenje

Krpe so namenjene čiščenju – vendar potrebujejo čiščenje tudi same, saj so med uporabo ves čas v stiku z umazanijo. Zato pričneta gobica, s katero pomivate posodo, ter krpa, s katero brišete tla, precej hitro smrdeti.

Vse krpe in gobe za pomivanje posode (tudi tiste za posodo iz nerjavečega jekla) naložite v pomivalni stroj ter jih operite skupaj s posodo. Spužve lahko prekuhate tudi v mikrovalovni pečici (seveda bodite zraven, da ne bodo zoglenele). Kuhinjske krpe vsak dan zavrzite ter vzemite nove, če z njimi brišete na primer polito pijačo, pa jih v koš ta pranje zavrzite takoj. Za pomivanje tal uporabljajte zgolj krpe, ki jih je možno sneti z držala – tako jih boste lahko po uporabi oprali v pralnem stroju (večino je možno celo prekuhati).

Lesene deske za rezanje

Lesene kuhinjske deske so za bakterije idealna površina, saj so naraven material, ki je (s stališča bakterij) podoben veliki gobi – polno je mikroskopskih špranjic, kamor se je možno skriti.

Leseno desko vedno najprej sperite pod vročo vodo. (Ne namakajte je v vodi in ne dajajte v pomivalni stoj, saj se bo uničila.) Nato jo sperite še s kisom, belilom (1 žličko vmešajte v liter vode), zdrgnite z rezino limone in soljo – kar vam je pač ljubše. Priporočljivo je, da na leseni deski ne režete mesa in rib, ter da desko vsake toliko premažete z mineralnim oljem, ki bo zaprlo pore v lesu, nato pa dobro zbrišete.

Tla in stena za straniščem, »noga« stranišča

Ko čistite stranišče, se ne osredotočajte zgolj na notranji del in desko. Očistite tudi nogo stranišča ter tla in steno za njim – pogosto se namreč zgodi, da stranišče očistimo, pa na njem ostane neprijeten vonj po urinu ravno zato, ker se drobcene kapljice urina znajdejo tudi izven same školjke.

S čistilom, ki ga uporabljate za čiščenje školjke, obrišite nogo stranišča, prav tako pa tla in steno za njim (tudi ploščice na steni lahko obrišete kar s krpo, nataknjeno na držalo za brisanje tal, da se ne boste ukvarjali z vsako ploščico posebej).

Prostor s hrano za ljubljenčka in mačje stranišče

Hrana za živali ter živalski domek in stranišče, so polni nepredvidljivih stvari …

Če ima ljubljenček vedno na voljo suho hrano, redno posesajte brikete, ki so padli iz skledice, dvakrat tedensko pa tla na tem mestu dobro pobrišite. Svežo hrano oziroma »konzerve« mu odstranite takoj, ko preneha jesti, ter tla obrišite, ostanek hrane zavrzite in posodico pomijte. Vedno pobrišite polito vodo – vlaga je idealna za razmnoževanje bakterij. Ljubljenčku redno čistite domek, na primer kletko. Mački vsak dan očistite mačje stranišče in pomijte tla okoli njega ter enkrat tedensko zamenjajte posip v njem. Uporabljajte čistila, ki so »živalim prijazna« - torej specializirana čistila ali domača čistila, na primer vodo s kisom.