marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hitro čiščenje kopalnice

Pošlji prijatelju

ženska čisti kadFotolia

Čiščenje kopalnice mora biti redno, poleg tega pa (za razliko od drugih sob) ni dovolj, če zgolj poberemo reči in jih umaknemo. Ne, kopalnica na ta način ne bo videti čista. Kako jo torej očistiti s čim manj napora in brez dolgih ur drgnjenja ter razkuževanja? Poglejte naše nasvete za čisto kopalnico v petnajstih minutah.

1. Pripravite si potrebščine

Potrebujete: koš, škatlo ali vrečko (kamor boste dali odvečne reči); metlo in krpo za brisanje tal; košaro za perilo; koš za smeti (najbolje s pokrovom); dezinfekcijske krpe za čiščenje; čistilo za steklo in papirnate brisače; metlico za stranišče; čistilo za stranišče.

Najprej si pripravite vse, kar potrebujete – če boste imeli stvari na kupu, se čas čiščenja ne bo podaljševal, ker boste na primer morali v spodnje nadstropje po metlo, pa se boste odločili sproti še pogledati, ali je poštar že prinesel pošto …

2. Umazana oblačila dajte v koš za perilo

Ne ukvarjajte se z ničemer drugim kot tem, da zbašete oblačila v koš – ne obračajte hlačnic in rokavov, ne praznite žepov kavbojk, ne preverjajte, ali imajo vse nogavice par …

3. Smeti vrzite v koš

Vse smeti vrzite v koš s pokrovom. Ne preverjajte, katere plastenke s tekočim milom ali šamponom so polne in katere spadajo v smeti – to vam bo vzelo preveč časa, zato jih raje zavrzite takrat, ko jih uporabljate.

4. Z dezinfekcijskimi krpami obrišite umivalnik in kad

Nataknite si rokavice, da zaščitite kožo, ter z dezinfekcijskimi krpami oziroma robčki zbrišite kad. Vaš cilj je, da ne bo »živa groza«, kadar pridejo obiski, ne pa, da bo brezhibno čista – torej jo obrišite in pustite malenkosti. S krpo obrišite tudi pipo. Nato zbrišite tudi umivalnik in pipo umivalnika.

5. Očistite notranjost stranišča

Uporabite metlico in čistilo za stranišče ter podrgnite njegovo notranjost. Tudi tu ne pretiravajte – treba ga je samo »osvežiti« od zadnjega čiščenja.

6. Obrišite zunanjost stranišča

Z dezinfekcijskimi krpami oziroma robčki obrišite zunanjost stranišča, desko in pokrov.

7. Očistite ogledalo

S čistilom za steklo ali kisom očistite ogledalo in ga dobro zbrišite s papirnatimi brisačami. Pri tem delu ne bodite površni – če pričakujete goste, ne pozabite, da se bodo ob odhodu v kopalnico gotovo najmanj enkrat pogledali v ogledalo.

8. Poberite vse, kar ne spada v kopalnico

Vse tisto, kar ne spada v kopalnico, dajte v škatlo, košarico ali vrečko ter odnesite drugam.

9. Pometite in pomijte tla

Kopalnico na hitro pometite ali posesajte, po potrebi pa tla tudi pobrišite s krpo. Ne bodite pikolovski – nič hudega, če pod omarico ostane kakšna smet.

10. Vse na svoje mesto

Stvari, ki ste jih odmaknili, postavite nazaj na svoje mesto. Ne zapravljajte časa z zlaganjem krem in šamponov – to boste storili, ko boste imeli več časa.

11. Pospravite čistila

Shranite jih nekam, kjer vam bodo tudi naslednjič takoj pri roki in vam jih ne bo treba iskati v različnih delih hiše.