marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje kuhinjskih desk

Pošlji prijatelju

lesen, plastična deska in nožFotolia

Kako očistiti kuhinjakse deske za rezanje, da vam bodo dolgo služile in ne bodo gojišče bakterij?

- Ne glede na material, iz katerega je deska, morate desko takoj po uporabi pomiti v vroči vodi z detergentom, vsake toliko pa jo še razkužite, tako da vodi dodate nekaj klora.

- Ko desko očistite, jo vedno najprej popolnoma osušite, šele nato jo spravite.

- Zavrzite deske, ko se na njih pojavijo razpoke in vreznine, v katerih bi se lahko nabirala hrana in se množile bakterije.

- Za rezanje hrane nikoli ne uporabljajte deske in noža, s katerima ste pred tem obdelovali drugo surovo hrano. Tako desko kot nož zamenjajte, da ne pride do kontaminacije.

- Lesene rezalne deske ne dajte nikoli v pomivalni stroj.

- Surovo meso in ribe vedno režite na deski, ki je zelo enostavna za čiščenje – torej najbolje na stekleni, nikakor pa ne na leseni.

- Debele lesene deske, na katerih se že poznajo vreznine, je možno obnoviti z brušenjem. Kakor koli – če boste za to poskrbeli sami ali jih nesli k mizarju, se prepričajte, da deske ni obdelajo z nikakršnim lakom, ki ni primeren, da bi bil v stiku s hrano.