Čiščenje kuhinjskih desk
Kako očistiti kuhinjakse deske za rezanje, da vam bodo dolgo služile in ne bodo gojišče bakterij?
- Ne glede na material, iz katerega je deska, morate desko takoj po uporabi pomiti v vroči vodi z detergentom, vsake toliko pa jo še razkužite, tako da vodi dodate nekaj klora.
- Ko desko očistite, jo vedno najprej popolnoma osušite, šele nato jo spravite.
- Zavrzite deske, ko se na njih pojavijo razpoke in vreznine, v katerih bi se lahko nabirala hrana in se množile bakterije.
- Za rezanje hrane nikoli ne uporabljajte deske in noža, s katerima ste pred tem obdelovali drugo surovo hrano. Tako desko kot nož zamenjajte, da ne pride do kontaminacije.
- Lesene rezalne deske ne dajte nikoli v pomivalni stroj.
- Surovo meso in ribe vedno režite na deski, ki je zelo enostavna za čiščenje – torej najbolje na stekleni, nikakor pa ne na leseni.
- Debele lesene deske, na katerih se že poznajo vreznine, je možno obnoviti z brušenjem. Kakor koli – če boste za to poskrbeli sami ali jih nesli k mizarju, se prepričajte, da deske ni obdelajo z nikakršnim lakom, ki ni primeren, da bi bil v stiku s hrano.
Podobni članki
- Izbor deske za rezanje
(14.11.2010) - Česen: lupljenje in sekljanje
(03.11.2010) - Pravilno likanje oblačil
(07.11.2010) - Varno ravnanje z živili
(20.03.2011) - Čiščenje z limono
(22.05.2011) - Ribe in morski sadeži – priprava za žar
(21.08.2012) - Rezanje čebule – brez solz!
(01.09.2014) - Najbolj umazane stvari v vašem domu
(24.10.2011) - Uporaba rezalnika za jajca
(27.01.2011) - Voščenke v obliki src
(04.02.2011)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:01.11.2010, 328,929 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,606 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,537 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,486 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,648 prikazov