marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Očistite pečico brez kemikalij

Pošlji prijatelju

ženska čisti pečicoFotolia

Čiščenje pečice se ne sliši nič kaj fino. To je ena tistih nalog, ki jo radi odlagamo, dokler ni nujna – torej do takrat, ko nastane v pečici mastna in zažgana packarija, ki povzroči vonj po zažganem že takrat, ko želimo pečico zgolj ogreti. Vendar pa čiščenje ni nujno nadloga, ki je težka oziroma za katero moramo uporabiti močna in smrdljiva čistila, ki so poleg vsega še neprijazna do okolja.

Pričnite s hladno pečico

Ko se lotite čiščenja, je nujno, da je pečica hladna. Ne le, da ne smete tvegati opeklin, temveč tako tudi mešanice za čiščenje zaradi stika z vročo površino ne bo škropila po kuhinji, zaradi česar bi bilo potrebno še dodatno čiščenje.

Pripravite pečico

Iz pečice odstranite pekače, v režo med pečico ter kuhinjske elemente pod njo pa namestite časopisni papir. Ta bo vpil vso nesnago, ki bi se sicer cedila na omarice in tla.

Namočite rešetke

Iz pečice odstranite rešetke – tako tiste, ki so v njej vodoravno kot nosilce zanje, ki so zataknjeni na steni pečice. Vaše kuhinjsko korito bo premajhno, zato je najbolje, da jih v mešanico vode in detergenta za posodo namočite v kadi kabine za prhanje.

Pripravite čistilno mešanico

Za učinkovito čistilno sredstvo v plastični posodi zmešajte mešanico sode bikarbone in vroče vode v enakem razmerju, da dobite gosto pasto. Če je pečica zelo umazana, primešajte še enakomeren delež soli, ki bo delovala abrazivno in olajšala drgnjenje zasušene in zažgane notranjosti pečice. Dodate lahko tudi nekaj žlic belega kisa ali detergenta za pomivanje posode.

Nanesite čistilo

Nadenite si rokavice (sicer se vam bo umazanija zažrla v kožo in za nohte) ter z majhno krtačko nanesite čistilno mešanico po celotni notranjosti pečice, vključno z vratci. Pustite pet minut.

Zdrgnite rešetke

Medtem ko čistilo deluje v pečici, z gobico in detergentom za pomivanje posode zdrgnite rešetke ter nosilce zanje. Dobro jih sperite ter postavite pokonci, da se odtečejo in posušijo.

Zdrgnite pečico

Z majhno krtačko pričnite ščetkati notranjost pečice, da odstranite zasušene in mastne ostanke. Kjer so ti še posebej trdovratni, nanesite še nekaj čistilne mešanice ter čistite s krožnimi gibi. Nato z vlažno krpo ali gobico pričnite brisati čistilno mešanico, da jo odstranite. Če je potrebno, obrišite večkrat, da čistilo in nesnaga ne ostaneta v pečici. Nato v pečico ponovno namestite nosilce in rešetke.

Še nekaj nasvetov

Kadar pečica ni zelo umazana oziroma ne gre za vaše polletno čiščenje, je dovolj, če v razpršilnik zgolj nalijete vročo vodo in dodate nekaj žlic sode bikarbone – s tem pečico posprejate in po petih minutah obrišete z vlažno krpo.

Da se izognete pogostemu čiščenju, je najbolje, da hrano, pri kateri bo utegnila maščoba škropiti po pečici, pečete v pokritih pekačih. Kadar to ni možno, na dno pečice namestite papir za peko, na katerega se bo ulovila umazanija in ga lahko po peki enostavno zavržete, na enak način pa lahko uporabite tudi nekaj plasti časopisnega papirja (tako boste prihranili in odpaden papir porabili za nekaj koristnega).