marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zakaj je paradižnik sadež?

Pošlji prijatelju

češnjev paradižnik v skodeliciMN

Da spada paradižnik med sadje, ne pa zelenjavo, je marsikdo že slišal – večina pa ne ve, zakaj je tako, in da med sadje spada še veliko drugih stvari, ki jih boste v trgovini našli na policah z zelenjavo, ne pa s sadjem.

Botaniki pravijo, da je paradižnik sadež

Večina ljudi je mnenja, da so paradižniki, paprike, jajčevci, kumare, buče in podobno zelenjava. Botaniki pa to mnenje izpodbijajo. Zakaj?

Užitnim delom rastline, ki nastanejo z oploditvijo cveta, pravimo plod, sad ali sadež. In še pomembneje – sadež skriva v sebi seme, ki je namenjeno nadaljnjemu razmnoževanju. Zelenjava pa, po drugi strani, ne nastane iz cveta – v to kategorijo sodijo drugi užitni deli rastline, na primer stebla, listi, korenine in gomolji.

Kaj pa uporaba v kuhinji?

Razlog, da paradižnik in druge plodove uvrščamo med zelenjavo, izvira predvsem iz njihove uporabe v kuhinji. Paradižnika na primer ne damo v sadno kupo. Ampak… Po drugi strani lahko naredimo odlično solato tudi tako, da zeleni solati dodamo breskve, pomaranče, fige, breskve ali ananas! Je potemtakem vse to naenkrat zelenjava?!

Pravzaprav ne. Poleg najbolj klasičnega načina priprave je namreč potrebno upoštevati še nekaj: količino fruktoze. Tiste plodove in dele rastlin, ki vsebujejo veliko količino sadnega sladkorja oziroma fruktoze, imamo za sadje, tiste z manj fruktoze pa za zelenjavo. In tako paradižnik v kuhinji štejemo med zelenjavo, čeprav je z botaničnega vidika sadje, rabarbaro, pri kateri uporabljamo steblo in je botanično zelenjava, pa v kuhinji štejemo med sadje.

Ko se vmešajo sodišča…

Kot da ne bi bila zmeda glede meje med sadjem in zelenjavo že dovolj velika, se je vanjo vmešalo še sodišče. V ZDA so v tožbi, ki je na Vrhovnem sodišču trajala kar šest let, nazadnje določili, da je paradižnik zelenjava. Navkljub pričanjem botanikov, seveda – vendar pa je imela tožba interese, ki presegajo biologijo. Odločitev je bila pomembna zaradi spora o tem, kolikšen davek je treba plačati na uvoz paradižnika iz drugih držav, in sodišče se je nazadnje odločilo v prid domačim kmetovalcem ter polnejšemu proračunu. Odločilo je, da je paradižnik zelenjava, torej je potrebno davek na uvoz zelenjave kar lepo plačati.

zoreči paradižniki na rastliniMN

Torej… V ZDA imenujte paradižnik zelenjava. Pri nas pa se lahko držite svojega znanja iz biologije oziroma botanike in brez skrbi trdite, da spada paradižnik med pečkasto sadje. Le uporabite ga za omako ali solato, ne pa pripravo domačega sladoleda ali torte.