marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sokovnik za naravni sok (juice)

Pošlji prijatelju

dekle daje jabolka v običajen sokovnikFotolia

Na trgu je precej različnih sokovnikov za pripravo svežih sokov (»juicerjev«), zato se je včasih kar težko odločiti, kakšnega izbrati. Je tisti iz TV prodaje res najboljši in najcenejši, ali velja pogledati tudi v trgovinah z malimi gospodinjskimi aparati? In na kaj je treba biti pri nakupu pozoren?

Enostavna uporaba in čiščenje

Vsak kuhinjski pripomoček ima vrednost le, če njegova uporaba ni komplicirana, če ne zahteva veliko časa za pripravo, in predvsem, če ne zahteva veliko časa za čiščenje. Če ste pristaš zdrave prehrane, potem boste sokovnik uporabljali vsak dan – to pa pomeni, da ga boste vsak dan tudi čistili. Preverite, ali se sokovnik hitro razstavi, ter kako enostavno je čiščenje »nožev in strgalnikov« - to naj traja maksimalno 5 minut, še raje pa za polovico manj. Kupite sokovnik, ki odvečne dele sadja in zelenjave (trde delce in peške, na primer) loči v posodico, ki se odstrani, ne da bi bilo treba za odstranitev ostankov razstaviti cel aparat.

Kolikšen delež sadja/zelenjave zavrže?

Pri nekaterih sokovnikih boste dobili iz iste količine pomaranč (na primer) več soka, pri drugih manj. Odvisno od tega, ali bo sok vseboval tudi kašo in koščke pomarančnega mesa, ali zgolj čisti sok. Odločite se glede na to, kakšen sok običajno kupite v trgovini – popolnoma bistrega ali nefiltriranega in s kašo? Goščo je vsekakor škoda zavreči, a če vam pri pitju »ne steče po grlu«, se ji boste vseeno raje odpovedali. (Namig: kakšen je izkoristek oziroma kako racionalen je »džuser«, vam bo povedala primerjava posode za sok in posede za odpadno goščo – če je posoda za goščo večja od posode za sok, potem naj takšen sokovnik kar lepo ostane v trgovini.)

Poleg izkoristka sadja in zelenjave, pomislite tudi na to, kako velika je posoda za sok. Če ste samski ali drugi člani družine niso pristaši sadno zelenjavnih sokov, naj bo ta majhna. Če bo v svežih sokovih uživala vsa družina, pa naj bo posoda velika, da lahko hkrati pripravite sok iz večje količine sadja in zelenjave.

Vrsta sokovnika

Običajno so najcenejši hitri centrifugalni sokovniki, ki pa zaradi načina pridobivanja soka uničijo precejšen del hranilnik snovi v samem soku. Ko se sok izloča iz sadja in zelenjave z več kot deset tisoč obrati na minuto, prihaja do segrevanja, to pa pospešuje oksidacijo in uničevanje hranilnih snovi v soku. Prav tako ti sokovniki običajno niso primerni za pripravo sokov iz zelenjave, saj ne morejo pridelati soka iz listnate zelenjave. Hitri centrifugalni sokovniki med uporabo precej ropotajo.

Veliko boljši vendar tudi precej dražji so tako imenovani polžasti sokovniki, ki iztisnejo sok tako, da sadje in zelenjavo bolj kot ne »prežvečijo« pri zelo nizkih obratih (na primer 80 obratov na minuto). Ne le, da je sok iz njih bolj poln hranilnih snovi, temveč se tudi manj peni. Sokovnik naj ima moč vsaj 450 vatov.

Tretji način priprave soka so seveda sokovniki v obliki stiskalnice oziroma preše, ki pa niso ravno pogosti.

Opozorilo: Če kupujete kakovosten polžasti sokovnik, katerega cena bo med 300 in 600 eur, potem se pred nakupom pozanimajte, kako je z rezervnimi deli in servisom. Raje kupite uveljavljeno znamko, za katero so deli vedno na voljo, kajti sokovnik vam bo moral služiti dolga leta.