marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kaki – lastnosti in recepti

Pošlji prijatelju

kaki Fotolia

Kaki ima kot sadež neverjetne lastnosti, s preprostimi recepti pa lahko iz njega pripravimo izjemno okusne jedi – in ne zgolj sladice!

Lastnosti

Kaki se uživa nekje med koncem oktobra in marcem. Kaki raste tudi pri nas, zlasti na Krasu in na Obali, sicer pa izvira iz Azije – na Japonskem velja za hrano bogov.

Pred leti mnogo ljudi kakijev ni maralo, saj so bile na voljo le »klasične sorte«. Te so najprej zelo trpkega okusa, saj vsebujejo veliko tanina, sladke in medene pa postanejo šele takrat, ko se zdi, da je sadež že začel propadati – ko lupina ni več lepa, temveč postane nagubana in deloma že črni. Prav tako so v klasičnih kakijih koščice oziroma velike peške, ovite v ovojnico, kar ravno tako marsikoga odbija. Pri teh kakijih je bilo treba počakati, da postane sadež popolnoma mehak in takrat sredico iz olupka pojesti z žlico.

Moderni kakiji, ki jim pravimo tudi »vaniljevi«, niso trpki. Uživamo jih lahko, dokler so še čvrsti in z olupkom vred, koščic pa nimajo. Enostavno jih je narezati na krhlje kot jabolko. Takšne kakije so prvi vzgojili v Izraelu, poimenovali pa so jih »šaronov sadež«.

Kakije sicer danes gojijo v Aziji, v Sredozemlju, na Floridi in v Kaliforniji, v Južni Ameriki, v Južni Afriki in v Indiji. Tudi pri nas uspevajo – na mraz nekoliko odpornejše sorte v večjem delu Slovenije.

In zakaj bi uživali kaki? Ker je izjemno bogat z vitaminoma A in C, vsebuje pa tudi kalij, kalcij, železo, magnezij in mangan. Bogat je z vlakninami, zato ugodno vpliva na prebavo, njegovo uživanje pa tudi preprečuje pojav ateroskleroze, znižuje krvni tlak in pomaga pri presnovi maščob.

Izbor in priprava

Kakijevi sadeži so, odvisno od sorte, lahko okrogli ali oblike kot buča ali želod, prav tako so različnih velikosti.

Če kupite »klasične« kakije, ki so nezreli trpki, lahko njihovo zorenje pospešite – dajte jih v papirnato vrečico skupaj z drugim sadjem, na primer banano, in tanin se bo hitreje razgradil. (V masivni »proizvodnji« za pospeševanje in upočasnjevanje meditve kakijev sicer uporabljajo kemična sredstva.)

Pred pripravo kakijem odrežemo lističe na vrhu, ki so dejansko ostanek cveta. Kaki nato prerežemo in pri klasičnih sortah odstranimo meso iz olupka z žlico in odstranimo koščice. Pri »vaniljevih« sortah lahko sadež uživamo z olupkom vred, zgolj narezan na krhlje.

Kakije je možno zamrzniti za celo leto (prej rezine pokapamo z limono in pomočimo v sladkor), prav tako pa jih marsikdo rad tudi posuši – to lahko storite tudi v domači pečici.

Recepti

Kaki lahko pripravimo na različne načine. Lahko ga popečemo na žaru, dodamo pečeni perutnini ali svinjini, naredimo iz njih omako k mesu, jih skuhamo v čežano ali marmelado… Najbolj razširjena je uporaba kakijev za sladice – kreme, pene, strjenke, sladolede.

Naši najljubši recepti: Motovilec s kakijem in govejim pršutom, Kakijevi mafini, Kaki z jogurtom, Palačinke s kakijem in medom.

Oglašujte pri nas

Podobni članki