marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jabolčna pita – kraljica vseh pit

Pošlji prijatelju

jabolčna pita na krožnikuMN

Jabolčna pita velja za kraljico med pitami, saj jo na različne načine pripravljajo po vsem svetu. Razlogi so trije: jabolka so povsod (razen v tropih) dosegljivo sadje, pita z njihovim nadevom je enostavna za pripravo, okus pa je naravnost božanski. Četudi izvirajo najstarejši recepti za to vrsto pite iz Anglije v 14. stoletju, jabolka pa pravzaprav izvirajo iz Srednjega Vzhoda, in čeprav je povsod priljubljena, ima jabolčna pita prav poseben status v ZDA – tam predstavlja sinonim za ameriški način življenja.

Vrste jabolčnih pit

Klasična jabolčna pita je sestavljena iz krhkega testa, ki ima izrazito maslen okus, ter jabolčnega nadeva. Krhko testo je podlaga nadevu, prav tako pa je nadev z njim pogosto tudi pokrit – pokrov je lahko cel, ali pa iz medsebojno prepletenih trakov krhkega testa, ki spominjajo na čipko ali košarico in dajejo piti precej slavnosten videz.

V nekaterih deželah se za pripravo jabolčne pite ne uporablja krhko testo – “skorja” je lahko narejena iz zdrobljenih piškotov, belih ali krušnih drobtin, ali pa iz ovsenih kosmičev.

Posebna jabolčna pita je “obrnjena Tarte Tatin” oziroma pita, kjer so jabolka najprej pražena na maslu in sladkorju, da karamelizirajo, nato pa zložena v pekač in prekrita s testom. To pito po peki obrnemo “na glavo”, da jo postrežemo s testom spodaj in nadevom zgoraj.

V zadnjem času so izjemno priljubljene mini jabolčne pite, kjer ena pita predstavlja eno porcijo. To lahko nekoliko pripišemo sodobnim kuharskim trendom, nekoliko prikupnemu videzu, hkrati pa tudi dejstvu, da veliko ljudi pri jabolčni piti obožuje prav skorjico iz krhkega testa. S priljubljenostjo sladic na paličici kot so “cake pops” so seveda nastale tudi mikro jabolčne pite na paličici, zelo zanimive pa so tudi pite v jabolkih, ki so “križanec” med pito in pečenim jabolkom: jabolko je izdolbeno in sredica nadevana z nadevom za pito, nato pa je vrh jabolka prekrit s prepletenimi trakovi krhkega testa.

Pri nas so se klasične jabolčne pite s krhkim testom uveljavile šele v zadnjem desetletju ali dveh, predvsem po zaslugi globalizacije in novosti, ki smo jih »uvozili« iz ZDA. To seveda ne pomeni, da gospodinje pred tem jabolčnih pit niso pekle, vendar je šlo predvsem za pite iz biskvitnega testa, ki se ga je že pred peko obložilo z jabolčnimi krhlji ali rezinami. Sicer pa smo v Sloveniji bolj kot na jabolčno pito navezani na nam izvorno precej bližjo sladico: »štrudl«. Jabolčni zavitek se od prave jabolčne pite namreč ne razlikuje kaj dosti: nadev je enak.

Kakšna naj bodo jabolka?

Jabolka so danes na voljo skozi celo leto, skozi zgodovino pa so takrat, ko je jabolk iz ozimnice zmanjkalo, za pito pogosto uporabili tudi suha jabolka, jabolčne kompote in vkuhano jabolčno čežano oziroma jabolčno omako, ki so jo hranili v kozarcih.

Kakšno sorto jabolk boste uporabili, dejansko ni pomembno, čeprav je res, da se okusi glede na sorto jabolk nekoliko razlikujejo. Pozorni morate biti edino na to, koliko sladkorja boste dodali. Slajša jabolka so v času, ko sladkor še ni bil na voljo, uporabljali za slajenje različnih vrst hrane – zaradi tega stari recepti vsebujejo večinoma slajše sorte, ne vsebujejo pa belega ali trsnega sladkorja. Pri novejših receptih je ravno obratno: uporabljajo se nekoliko bolj kisla in čvrstejša jabolka, ki ob peki bolje zadržijo obliko in ne razpadejo v čežano, dodana pa so sladila (beli, rjavi, trsni sladkor, dietna sladila, fruktoza, včasih pa tudi med ali melasa).

Kaj vse spada v nadev?

Pri jabolčni piti ste lahko precej kreativni! Poleg jabolk spadajo v nadev najpogosteje še hruške, ki ravno tako na naraven način osladijo pito, rozine, fige in limonin sok. Za izboljšanje okusa in vonja vsebujejo recepti tudi različne začimbe. Najpogostejše so cimet, nageljnove žbice (klinčki), muškatni orešček in vanilja, uporabljata pa se tudi ingver in kardamom.

Kako postrežemo jabolčno pito?

Jabolčna pita se lahko postreže še topla ali hladna. Včasih so ji priložili košček aromatičnega sira, predvsem čedarja, danes pa imamo na krožniku poleg rezine pite raje vaniljin sladoled, stepeno sladko smetano ali angleško kremo, ki jo naredimo iz mleka, smetane in rumenjaka.

Imate radi pite? Poglejte še: Limetina pita z malinami, Čokoladna pita in Pomarančna pita.

Podobni članki