marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zanimivosti o bučah

Pošlji prijatelju

različne bučeMN

V mesecu oktobru je najbolj priljubljena rastlina zagotovo buča – kako tudi ne, ko so bučne sorte tako raznovrstne, poleg tega pa lahko še izbiramo, ali bodo končale na krožniku ali kot okras doma.

Buče spadajo v družino bučnic (Cucurbita), kamor sodijo tudi bučke in kumare.

Buče izvirajo iz Amerike – v Mehiki so našli semena, ki naj bi bila stara okoli 7000 let. V Evropo jih je s Kube pripeljal Kolumb, ki je natančno opisal tudi svoj ogled nasada buč. Z bučami so se ameriški staroselci prehranjevali sicer že mnogo preden so kultivirali koruzo. Uživali so tudi semena, iz tanko narezanih sušenih olupkov buče pa so pletli ležišča.

Nekatere sorte buč rastejo grmičasto, druge so plazeče (vrežaste). Oprašujejo jih čebele in čmrlji, cvetovi buč pa so užitni – zlasti okusni so ocvrti v testu ali polnjeni.

Buče so že dolgo časa povezane s pravljicami in miti, v zadnjem času predvsem zaradi pravljice o Pepelki, ki ji je vila pričarala kočijo iz buče, ter praznovanja noči čarovnic. Izrezovanje svetilk iz buč ima svoje korenine v 3000 let starem keltskem obredu, ki je trajal od sončnega zahoda zadnjega dne oktobra do sončnega zahoda na prvi dan novembra. S takšnimi svetilkami so pozdravljali duše preminulih in se obvarovali pred zlemi duhovi. Seveda za osvetlitev v bučah niso uporabljali sveč temveč oglje, prav tako pa niso rezljali zgolj buč, temveč tudi druge pridelke – na primer repo.

Največje buče so velikanke sorte Atlantic. V letu 2010 je bil postavljen nov svetovni rekord, saj so v ZDA stehtali bučo, ki je imela preko 821 kilogramov. Zanimiv je tudi rekord za največjo bučno pito, ki so ga ravno tako v lanskem letu postavili v ZDA – pita je tehtala 1678 kg in imela premer malo preko šest metrov.

Včasih so verjeli, da buče odpravljajo pegavost in da lahko z njimi zdravimo ugrize strupenih kač. Danes vemo, da so buče (oziroma njihovo seme) izjemnega pomena za zdravje mehurja, pri moških pa varujejo tudi prostato.

Bučno olje, ki ga zahodni svet odkriva precej počasi, a je izjemno zdravo, smo prvi pričeli pridelovati prav v Sloveniji ter v nekaterih delih Avstrije.

Vse buče so užitne! Da, tudi tiste vrste, ki veljajo zgolj za okrasne. Težava je seveda v tem, da jih ne uživamo, ker pač nimajo vse dobrega okusa oziroma je v nekaterih sortah mesa zelo malo.

Čeprav je meso buče gosto, ga v kar 90% sestavlja voda. Buče vsebujejo karotenoide, vlaknine, vitamina C in E, kalij, magnezij, pantenonsko kislino … Večina ljudi jih uživa zaradi vitamina A in kalija, čeprav veljajo sicer za eno od »superživil«, ki nudijo telesu cel kup dobrobiti, hkrati pa nimajo veliko kalorij.