Mango
Fotolia
Mango (Mangifera indica) je sadež, značilen za indijski podkontinent, ki je znan tako po uporabi v kuhinji kot po čudovitemu belemu cvetu z vonjem po šmarnicah. Sadeži rastejo na drevesu, ki v višino doseže celo do 40 metrov in ima lahko polmer krošnje tudi do 10 metrov, drevesa pa lahko rodijo tudi več kot 300 let. Mangovec je sicer zimzeleno drevo, katerega mladi listi so rožnati, nato pordečijo in šele nato dobijo globoko zeleno barvo.
Mango danes gojijo v veliko deželah s tropsko ali subtropsko klimo, vendar prihaja polovica vseh sadežev še vedno iz Indije.
Lastnosti, izbira in priprava
Mango je običajno neenotne barve – je v rdečih, zelenih, rumenih in rožnatih odtenkih. Da sadež manga dozori, traja kar od tri do šest mesecev. V njem je koščica, ki jo je izredno težko ločiti od mesa in zaradi katere manga ni možno lepo prerezati na pol. Najbolj pogosto se mango zato nareže »na ježa« - odrežemo skoraj polovico (do kosti), nato zarežemo tako po dolžini kot po širini do olupka in upognemo celo polovičko, da dobimo nekakšne kvadratne »bodice« debeline 1 x 1 centimeter, ki štrlijo iz sredine.
Večino vrst manga uživamo šele takrat, ko je sadež popolnoma mehak in njegova notranjost spominja na prekomerno zrelo slivo, le nekaj vrst je takšnih, ki jih je možno uživati že takrat, ko je meso enako čvrsto kot pri meloni. Na splošno velja, da surove uživamo samo mehke sadeže, trše pa uporabimo za kuho. Prav tako lahko za kuho uporabimo neolupljene sadeže, če uživamo surove, pa olupek vedno odstranimo. (Pozor! Mangov olupek, listi in pecelj vsebujejo kemikalijo, ki pri občutljivih ljudeh povzroča kontaktni dermatitis.)
Če želite mango uporabiti takoj, izberite torej mehak sadež, ki se pod pritiskom prsta malo vda, vendar še nima rjavih madežev. Prav tako za zrele mange velja, da imajo zelo lep vonj. Da zrel mango zdrži nekoliko dlje, ga hranite v hladilniku. Nezreli mangi, ki še niso razvili vonja in so trdi, bodo dozoreli pri vas doma – pustite jih na pultu.
Opomba: Pri pripravi in uživanju manga bodite pazljivi – če boste dobili madež na oblačila ali prt, bo ta ostal za vedno.
Najpogostejše jedi
Mango se lahko surov uživa kot običajen sadež, ali pa v solati oziroma kot priloga - z malo soli, čilija, ribje ali sojine omake, narezan na trakove pa tudi posušen (lahko tudi kot dodatek žitaricam in muslijem).
Mangov sok pri nas običajno ni dosegljiv, je pa sok manga včasih del multivitaminskih sokov ali sokov iz tropskih sadežev.
Nezrel mango je sestava čatnijev (indijskih omak), ki so izjemno okusne in jih lahko najdemo tudi na policah naših trgovin. Zrel mango je skoraj obvezna sestavina indijskih karijev, tako da je gotovo pogosto v košaricah ljudi, ki radi kuhajo po indijsko.
Vsi tisti, ki imajo radi mango, morajo kdaj poskusiti mangov sladoled ali mangov sorbet.
Hranilna vrednost ter vpliv na zdravje
Pri hranilni vrednosti zelo izstopajo vitamini A, C in E. Kar nekaj je tudi vitamina B6, poleg tega pa še, B1, B2, B3, B5, folatov, bakra in kalija. Kalcija, železa, magnezija in fosforja je malo. Mango je eden redkih sadežev, ki vsebuje tudi zdrave maščobne kisline omega-3 in omega-6.
100 g manga ima od 65 do 75 kcal.
Mango vsebuje veliko antioksidantov in menda ugodno vpliva na prostato, znižuje pojavnost rakavih obolenj na prebavilih ter naj bi v prihodnosti zdravil tudi kožnega raka. Zaradi vitamina A/beta-karotena ugodno vpliva na zdravje oči (preprečuje tudi pri ženskah pogost pojav suhih oči). Pospešuje prebavo, odpravlja zamašene pore in akne, pomaga uravnavati spolne hormone, izboljšuje spomin …
Podobni članki
Piščančja tortilja z mangom
(12.02.2012)Mangova torta
(10.04.2011)Kutinova marmelada in kutine v whiskeyu
(09.11.2011)Piščanec z ananasom
(22.11.2010)Kako kupovati sadje?
(12.05.2011)Kaki – lastnosti in recepti
(15.11.2013)Jagodičevje – kako nam najbolj tekne?
(06.06.2014)Kako pripravimo slasten smoothie?
(09.06.2013)Banane
(30.10.2010)Marmelina razvaja s kozmetiko Oriflame
(19.08.2011)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:02.03.2011, 332,707 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 305,349 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,938 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 194,265 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 160,103 prikazov