marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Češnje in višnje

Pošlji prijatelju

skodela češenj v ženskih rokahFotolia

Češnje (Prunus) so drevo, ki so ga od nekdaj častili Japonci, vendar pa ima za njih poseben pomen okrasna vrsta češnje, ki jo imenujejo sakura in katere cvetovi naj bi (med drugim) simbolizirali oblake. Največ češenj, namenjenih uživanju, pa sicer raste v Turčiji, ZDA in Iranu – češnje namreč najbolje uspevajo v zmernem podnebju. Spomladi, od maja dalje, rodija drevesa na severni polobli, zimske češnje, ki dozorijo okoli božiča, pa so avstralske.

Vrste češenj

Češnja kot kulturna rastlina izvira iz dveh vrst divjih češenj: Prunus avium (češnja) in Prunus cerasus (Višnja), različne sorte pa so nastale s križanjem. Lahko so različnih barv, od rumenih do skoraj črnih. Kitajci so češnje gojili že pred tremi tisočletji, današnje sorte pa so iz češenj, ki so jih v Rim prinesli iz Grčije.

Običajne češnje delimo na hrustavke, ki imajo hrustljavo meso in so nekoliko bolj okrogle, ter srčaste češnje, katerih meso je mehkejše, sadeži pa bolj srčaste in nekoliko drobnejše oblike.

Med višnjami sta najbolj poznani in razširjeni sorti lotovka in amarela, vendar pa višnje za uživanje v surovi obliki niso preveč primerne, saj so prekisle.

Višnje torej vkuhajte, naredite kompot, sok ali marmelado, češnje pa lahko jeste tudi presne – in nikar iz njih ne kuhajte kompota, saj pri kuhanju v kompot izgubijo tako barvo kot okus. (Ste opazili, da v trgovini češnjevih kompotov ni?) Odlični so kompoti iz višenj vrste maraska, ki se vlagajo tudi s peclji.

Kako zdrave so češnje?

Češnje so okusne, vendar pa glede hranilne vrednosti niso nič kaj posebnega. S 100 g češenj pokrijemo 12% dnevnih potreb odraslega človeka po vitaminu C in 3% potreb po železu, v njih pa je še nekaj vitamina A, B1, B2 in B6. Da bi imele zdravilne učinke zaenkrat še ni dokazano, so pa poskusi na podganah pokazali, da morda vplivajo na nižji nivo holesterola in trigliceridov ter pomagajo pri počasnejšem pridobivanju telesne teže.

Kakšne češnje kupiti?

Kožica češenj naj bo napeta in nepoškodovana, peclji pa ne smejo biti suhi in rjavi, temveč »sveže« zeleni.

Češnje kupite takrat, ko jih nameravate zaužiti, saj v hladilniku ne zdržijo dolgo, prav tako pa jih operite šele tik pred uživanjem, sicer vam bodo splesnele.

Uporaba v kuhinji

Višnje so najboljše za pripravo kompotov, ki jih lahko nato uporabimo za pripravo sladic (na primer torto črni gozdiček ali sladoledno sladico »Heisse Liebe«), odlične so z divjačino ali pečeno raco, češnje pa shranimo tako, da jih zamrznemo. Pred zamrznjenjem jih je treba izkoščičiti – najbolje, da jih za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik, da postanejo rahlo trde in je koščice z napravo za izkoščičevanje lažje odstraniti, nato pa se znebimo koščic in zamrznemo.

Češnje uporabite v solatah in sadnih solatah, za zavitek, mafine, marmelade, nadeve pit ali tort … Tako češnje kot višnje lahko posušimo v pečici. Če radi pečete, boste verjetno pogosto uporabljali tudi kandirane oziroma glazirane češnje – te so običajno obarvane v živo rdečo, rumeno ali zeleno barvo. Češnje teknejo tudi pomočene v čokolado.

Oglašujte pri nas

Podobni članki