marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kremna jagodna pita

Pošlji prijatelju

kremna jagodna pitaMN

Jagodna pita! In to ne kakršna koli, ampak kremna jagodna pita. Ena tistih klasičnih pit, pri katerih vas premami že misel nanjo – o okusu pa raje ne bomo govorili preveč…

Tokrat vam punujamo tako recept kot nekaj več fotografij samega postopka priprave - da ne boste mislili, da gre za kaj težkega. Ne, jagodna pita ne zahteva toliko spretnosti, kot se zdi na prvi pogled ...

Krhko testo:

300 g moke

1 ščep soli

150 g masla

60 g sladkorja

1 jajce

Nadev:

200 g sladkorja

2 žlički vaniljine esence

400 g creme fraiche

3 jajca

250 g jagod

Zmešajte moko, sol in sladkor. Na sredino na koščke narežite maslo in dodajte rahlo umešano jajce. Zgnetite… Oblikujte v hlebček in za pol ure postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pripravite pekač za pito globine 4 cm.

Testo vzemite iz hladilnika in ga malo več kot polovico razvaljajte na malo več kot pol centimetra. Rahlo ga ovijte na valjar in tako prenesite na pekač. Položite ga v pekač in odrežite robove, ki gledajo preko pekača, testo pa dobro prepikajte z vilico. Postavite v pečico in pecite 15 minut.

Med tem operite jagode, jim odstranite peclje in jih narežite na polovičke.

Razvaljajte preostanek testa na velikost pekača, ga narežite na 15 mm široke trakce in spletite mrežo.

Zmešajte creme freche, sladkor in jajca, dodajte vaniljino aromo. Kremo vlijte v pečeno testo in preko enakomerno nadevajte jagode. S pomočjo valjarja ponovno prenesite testo-mrežo do pekača. Položite jo na vrh, jo ob robovih rahlo zatisnite in odstranite odvečno testo.

Postavite nazaj v pečico in pecite 45 minut. Ko je jagodna pita pečena, jo najprej popolnoma ohladite ali tudi za nekaj časa postavite v hladilnik, šele nato jo režite.

krhko testo

surova pita, mreža iz testa

pečena pita cela