marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Slivova pita z beljakovo kapo

Pošlji prijatelju

kos slivove piteMN

Pita, ki se kar topi v ustih.

Skorja:

250 g moke

125 g mehkega masla

1 jajce

50 g sladkorja

Nadev:

1200 g sliv

300 ml jabolčnega soka (100%)

50 g sladkorja

1 žlička cimeta

1 zavojček smetanovega pudinga

60 g jedilnega škroba

Beljakova kapa:

3 beljaki

60 g sladkorja v prahu

1 žlica limoninega soka

3 žlice vode

Iz moke, masla, jajca in sladkorja zgnetite krhko testo. Oblikujte v hlebček in za 20 minut postavite v hladilnik.

Slive operite, narežite na četrtine in odstranite koščice. Nadevajte jih v kozico, posujte s sladkorjem in cimetom, nato pa dodajte 200 ml jabolčnega soka in zavrite.

Prašek za puding in jedilni škrob stresite v skodelico, prilijte 100 ml soka in z vilico dobro premešajte ter pretlačite grudice. Puding dodajte k slivam in na rahlem ognju kuhajte toliko časa, da se prične gostiti, vmes pa ves čas mešajte.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Dno okroglega modla za torto obložite s papirjem za peko.

Testo na rahlo pomokani površini razvaljajte v krog, katerega premer je za 10 cm večji od premera pekača. Položite ga v pekač in rob s prsti lepo pritisnite ob obod, da bo enakomeren.

V pekač nadevajte slivov nadev, nato pa ga postavite v pečico in pecite 45 minut.

Pet minut pred koncem peke pričnite pripravljati beljakovo kapo. Sladkor v prahu stresite v kozico, dodajte vodo, zmešajte in zavrite, da dobite sladkorni sirup (pazite, da ga ne kuhate predolgo,da ne bo porjavel).

Beljake pričnite stepati. Ko se že beli, dodajte limonin sok in stepajte do trdega. Nato med mešanjem počasi prilijte sladkorni sirup.

Pito vzemite iz pečice, na vrh nadevajte beljakovo kremo in postavite nazaj v pečico še za 15 minut.

Ko vzamete pito iz pečice, naj se najprej popolnoma ohladi, šele nato jo pričnite rezati.

Podobni članki