marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Velikonočni venec

Pošlji prijatelju

kruhov venec z vijoličnimi pirjiFotolia

Venec lahko mešate ter vzhajate v aparatu za peko kruha, ali pa po »klasični« metodi.

2 jajci, rahlo umešani

200 ml mlačnega mleka

1 žlička vaniljine esence

60 g stopljenega masla

1,5 žličke soli

625 g moke

25 g sladkorja

1 instant kvas

Premaz in okrasitev:

1 beljak

2 žlički sladkorja v prahu

4 – 6 trdo kuhanih jajc (obarvanih pirhov)

70 g olupljenih mandljev

Sestavine po vrstnem redu, kot so navedene, nadevajte v aparat za peko kruha in pustite, da jih ta zmeša in vzhaja testo, oziroma testo zgnetite ročno: zmešajte jajci, sladkor, mleko, vaniljino aromo in maslo, temu pa nato primešajte s soljo in kvasom zmešano moko. Ko dobite lepo maso, jo dajte v posodo, jo pokrijte s prtičem in postavite na toplo za eno uro, da bo vzhajalo.

Testo razdelite na dva dela in iz vsakega oblikujte 50 cm dolgo »klobaso«. Položite eno poleg druge, ju na enem koncu prizdvignite in zavijte kot vijak, da se prepleteta. Prepleteno testo oblikujte v obroč in prosta konca stisnite skupaj. Na toplem vzhajajte 45 minut.

Pečico ogrejte na 180 stopinj.

V vzhajan venec naredite z žlico luknjice za jajca in vanje položite pirhe (najbolje tam, kjer je stičišče obeh »klobas«).

Zmešajte beljak in sladkor v prahu ter z mešanico s čopičem premažite venec. Na venec razporedite mandljeve sredice.

Venec pecite 45 - 50 minut. Po približno 15 - 20 minutah (oziroma ko površina nekoliko porjavi) položite preko njega kos aluminijaste folije, da ne bo preveč rjav.

Podobni članki