marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Por z maslom

Pošlji prijatelju

por z maslomMN

Če imate spomladi radi šparglje, vam bo jeseni in pozimi gotovo všeč por na maslu – ponudite ga kot prilogo k mesu, saj bo gotovo vsem všeč. Za 2 do 4 osebe.

150 g očiščenega pora (brez zelenega dela)

1 žlica oljčnega olja

ščep soli

15 g masla

50 ml belega vina

100 ml vode

poper

25 g ovčjega sira pecorino (naribanega na lističe ali »laske«)

Por operite, odrežite trde zelene liste in koreninice ter ga po dolgem razpolovite. Ko je razpolovljen, ga lahko po potrebi še enkrat operete, saj lahko sedaj vrhnje lističe tudi nekoliko razmaknete in sperete umazanijo, ki je med njimi.

V ponvi segrejte olje in nanj položite por s prerezano stranjo navzdol, da se ta lepo popeče.

Ponev odstavite in por obrnite. Maslo nabodite na vilico in z njim premažite por, da bo steklo med lističe – por mažite tako dolgo, da se stopi cel košček masla.

Por rahlo posolite, prilijte vodo in vino, pokrijte in postavite nazaj na ogenj. Pokrito počasi kuhajte 20 minut, da postanejo lističi pora skoraj prozorni, nato odkrijte in kuhajte še toliko, da voda in vino povsem povreta.

Por nadevajte na krožnike ali pladenj, poprajte in posujte s sirom.