Por z maslom
Če imate spomladi radi šparglje, vam bo jeseni in pozimi gotovo všeč por na maslu – ponudite ga kot prilogo k mesu, saj bo gotovo vsem všeč. Za 2 do 4 osebe.
150 g očiščenega pora (brez zelenega dela)
1 žlica oljčnega olja
ščep soli
15 g masla
50 ml belega vina
100 ml vode
poper
25 g ovčjega sira pecorino (naribanega na lističe ali »laske«)
Por operite, odrežite trde zelene liste in koreninice ter ga po dolgem razpolovite. Ko je razpolovljen, ga lahko po potrebi še enkrat operete, saj lahko sedaj vrhnje lističe tudi nekoliko razmaknete in sperete umazanijo, ki je med njimi.
V ponvi segrejte olje in nanj položite por s prerezano stranjo navzdol, da se ta lepo popeče.
Ponev odstavite in por obrnite. Maslo nabodite na vilico in z njim premažite por, da bo steklo med lističe – por mažite tako dolgo, da se stopi cel košček masla.
Por rahlo posolite, prilijte vodo in vino, pokrijte in postavite nazaj na ogenj. Pokrito počasi kuhajte 20 minut, da postanejo lističi pora skoraj prozorni, nato odkrijte in kuhajte še toliko, da voda in vino povsem povreta.
Por nadevajte na krožnike ali pladenj, poprajte in posujte s sirom.
Podobni članki
- Porova juha
(04.12.2012) - Torta z gozdnimi sadeži in penečim vinom
(15.06.2012) - Češnjev zavitek
(23.05.2013) - Hruške s čokolado in mandlji
(13.11.2012) - Pica z marelicami in žajbljem
(12.06.2012) - Pomarančna pita
(11.03.2012) - Baklava iz pistacij
(16.03.2011) - Jajca po florentinsko (ali po Benediktovo)
(04.02.2012) - Cimetova gnezda
(06.02.2013) - Čokoladni kipnik z mandlji
(02.05.2011)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:02.10.2012, 328,937 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,606 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,539 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,487 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,648 prikazov