marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pita s pekani (ameriškimi orehi)

Pošlji prijatelju

pita s pekaniFotolia

Pekani so nekoliko drugačnega videza in nekoliko drugačnega okusa kot naši orehi – so pa vseeno zelo podobni. Pri nas jih dobite zgolj v bolje založenih trgovinah, zato jih velja poiskati vnaprej, pred odločitvijo za peko.

Skorja:

190 g moke

½ žličke soli

2 žlici sladkorja

115 g masla

4 žlice hladne vode

maslo za pekač

Nadev:

3 jajca

240 ml koruznega, javorjevega ali agavinega sirupa*

100 g rjavega sladkorja

1 ščep soli

3 žlice stopljenega masla

100 g na četrtine narezanih pekanov

100 g polovičk pekanov

*Uporabite sirup, ki ga imate pri roki – okus bo glede na izbiro sirupa nekoliko variiral, prav tako bo pita ob različnih sirupih različno sladka.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač za pite namažite z maslom.

V skledi zmešajte moko, sol in sladkor, nato vanjo na koščke narežite maslo. Prelijte z vodo in gnetite, da dobite testo. Oblikujte ga v kepo in ga na rahlo pomokani površini razvaljajte v krog, ki naj bo za 3 cm večji od pekača (da bo prekrit tudi rob). Testo prestavite v namaščen pekač in odrežite, kar ga gleda preko roba pekača. Postavite v hladilnik.

V skledi stepite jajca, dodajte sirup, maslo sladkor in sol.

testo vzemite iz gladilnika in nanj razporedite četrtinke pekanov. Preko njih vlijte kremo. Na vrh enakomerno razporedite polovičke pekanov.

Pecite približno 50 minut oziroma tako dolgo, da se nadev strdi. Če je potrebno, med peko rob pite zaščitite z alufolijo, da se ne zapeče preveč.

Pito lahko postrežete tudi toplo, vendar se bo slabše rezala kot hladna.

Podobni članki