marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Namaz iz sardin in namaz iz posušenih paradižnikov

Pošlji prijatelju

namaza na kruhuFotolia

Hitro pripravljena namaza za prigrizek.

Namaz iz sardin:

1 konzerva sardin v oljčnem olju

½ limone

2 žlički kisle smetane

1 žlica dijonske gorčice

peteršilj

sol

poper

Polovico limone ožemite, da dobite sok. Peteršilj zelo drobno nasekljajte.

Sardinam odlijte oljčno olje ter jih očistite (tudi kožico lahko odstranite, kolikor je mogoče). Narežite jih na drobne koščke (oziroma pretlačite, če vam je tako ljubše). Dodajte jim sok limone, kislo smetano, gorčico in peteršilj, solite, poprajte in dobro premešajte.

Za paradižnikov namaz:

10 g sušenih paradižnikov

65 ml paradižnikovega soka

10 g prosa

15 g orehov

malo kaper

šopek rukole

poper

Paradižnikov sok v kozici zavrite, stresite vanj proso in nasekljane sušene paradižnike ter kuhajte 25 do 30 minut.

Dodajte orehe, kapre in nasekljane lističe rukole ter zmeljite s paličnim mešalnikom. Poprajte po okusu. (Če se vam zdi namaz pregost, vmešajte še malo paradižnikovega soka.)