marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Poletna pita z nektarinami

Pošlji prijatelju

pita z nektarinami v pekačuFotolia

Sočni sadeži v testu s kislo smetano.

Skorja:

60 g mletih mandljev

100 g otroških piškotov

70 g masla

Nadev:

7 nektarin

2 žlici limoninega soka

2 žlici sladkorja

130 g moke

1 žlička pecilnega praška

½ žličke soli

90 g rjavega sladkorja

2 jajci

120 g stopljenega ohlajenega masla

90 g (pol lončka) kisle smetane

1,5 žličke vaniljine arome

50 g otroških piškotov

sladkor v prahu za posip

Pripravite skorjico. Zmeljite otroške piškote in jih zmešajte z mandlji. Stopite maslo in ga dodajte. Zgnetite in po potrebi dodajte kakšno žlico vode, da se testo lepo sprijema. Z maso obložite dno in robove pekača za pito.

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Nektarine operite, prerežite na pol in odstranite koščice. Pokapajte jih z limoninim sokom in potresite z dvema žlicama sladkorja. Zmeljite otroške piškote, jih dodajte nektarinam in premešajte.

Moko zmešajte s pecilnim praškom in soljo.

Jajci zmešajte z rjavim sladkorjem, dodajte vaniljo, stopljeno maslo in kislo smetano. Počasi vmešajte mešanico suhih sestavin.

Maso vlijte v skorjico in nato vanjo položite nektarine (z olupkom navzgor).

V spodnjem delu pečice (da se skorjica ne bo preveč zapekla) pecite približno 50 minut oziroma toliko časa, da se testo na sredini pite ne lepi na zobotrebec, če ga zapičite vanj.

Pito pustite, da se hladi vsaj 10 minut, sicer pa lahko postrežete toplo ali hladno (hladna se bo lepše rezala in bo bolj kompaktna). Preden postrežete, jo posujte s sladkorjem v prahu.

Namig: Namesto nektarin lahko uporabite tudi slive ali ringloje.

Oglašujte pri nas