Domača majoneza
Majoneza je tako enostavna za pripravo, da jo je greh kupovati – pa še z različnimi dodatki jo lahko pripravite.
2 rumenjaka
sol
beli poper
2 žlici limoninega soka (ali belega vinskega kisa)
300 ml olja (sončničnega, oljčnega ali drugega, ki vam je všeč)
1/2 žličke gorčice
Vse sestavine morajo biti na sobni temperaturi, sicer se majoneza ne bo naredila.
V skledi stepajte rumenjaka s soljo in poprom, gorčico in polovico limoninega soka oziroma kisa. Ko se zgosti, pričnite po kapljah dodajati olje – mešanica se mora še vedno gostiti. Nato počasi med mešanjem do konca prilivajte olje ter nazadnje še preostanek kisa.
Če se majoneza ne gosti lepo, ji dodajte nekaj kapljic kropa.
Majonezo hranite v hladilniku, obdržite jo lahko pet dni.
Različice: majonezi lahko primešate česen, kislo smetano, sesekljane kisle kumarice, šalotko, nariban hren, kečap, tabasco, čili, koščke slanikov, koper, rjavi sladkor …
Podobni članki
- Doma narejeni mehčalec
(21.09.2011) - Limetina pita z malinami
(26.06.2012) - Sladko – kisla svinjina
(12.03.2011) - Nadevana jajčka
(13.04.2011) - Ameriška zeljna solata
(19.11.2010) - Hitri bučni kruh
(02.11.2012) - Miške
(19.02.2012) - Jajca po florentinsko (ali po Benediktovo)
(04.02.2012) - Slivova pita z beljakovo kapo
(05.09.2012) - Domači mascarpone
(11.06.2014)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:07.03.2011, 328,813 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,595 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,518 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,469 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,634 prikazov