marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Domača majoneza

Pošlji prijatelju

majoneza v sklediciFotolia

Majoneza je tako enostavna za pripravo, da jo je greh kupovati – pa še z različnimi dodatki jo lahko pripravite.

2 rumenjaka

sol

beli poper

2 žlici limoninega soka (ali belega vinskega kisa)

300 ml olja (sončničnega, oljčnega ali drugega, ki vam je všeč)

1/2 žličke gorčice

Vse sestavine morajo biti na sobni temperaturi, sicer se majoneza ne bo naredila.

V skledi stepajte rumenjaka s soljo in poprom, gorčico in polovico limoninega soka oziroma kisa. Ko se zgosti, pričnite po kapljah dodajati olje – mešanica se mora še vedno gostiti. Nato počasi med mešanjem do konca prilivajte olje ter nazadnje še preostanek kisa.

Če se majoneza ne gosti lepo, ji dodajte nekaj kapljic kropa.

Majonezo hranite v hladilniku, obdržite jo lahko pet dni.

Različice: majonezi lahko primešate česen, kislo smetano, sesekljane kisle kumarice, šalotko, nariban hren, kečap, tabasco, čili, koščke slanikov, koper, rjavi sladkor …

Podobni članki