Miške
MN
Sladki pustni ocvrtki, ki jih je nekoliko manj »zakomplicirano« narediti (v primerjavi s krofi, seveda).
1 kocka kvasa (42 g)
1 žlička sladkorja
300 ml mleka
500 g moke
100 g sladkorja
1 žlička soli
50 g stopljenega masla
1 žlica limoninega soka
75 ml ruma
4 jajca
Olje za cvrtje
Sladkor v prahu za posip
Kvas nadrobite v mlačno mleko in dodajte žličko sladkorja. Postavite na toplo, da se naredi goba (približno 15 minut).
Jajca ločite. Beljakom dodajte sol in jih pričnite stepati v sneg, ko se že skoraj trdi dodajte limonin sok in stepajte do konca, da se pričnejo na snegu tvoriti rožički.
Rumenjake penasto stepite s sladkorjem.
Moko stresite v veliko skledo, prilijte kvasec, stopljeno maslo, rum in rumenjake. Stepite z električnim mešalnikom, da dobite enakomerno maso. Dodajte sneg in ga narahlo vmešajte. Dobili boste tekoče testo. Skledo pokrijte s prtičem, postavite na toplo in pustite vzhajati, da se volumen za 3- do 4-krat poveča.
V železni posodi ali voku (uporabite lahko tudi cvrtnik, če boste v njem zamenjali vse olje) segrejte olje pri močnem plamenu, nato plamen naravnajte na srednjo moč. Testo zajemajte z majhno zajemalko za omake ali veliko žlico, ter ga s pomočjo druge žlice stresite v olje. Miške se morajo cvreti počasi, da bodo lepo zlato rjave – če je olje prevroče, bodo zunaj temno rjave, znotraj pa bo testo še surovo. Ko miška na eni strani prične rahlo rjaveti in se je na vrhu že lepo dvignila oziroma narasla, jo obrnite. Ne pecite preveč mišk hkrati (v voku lahko po 5, sicer manj), kajti sicer vam bo temperatura olja vsakič, ko boste nadevali nove miške, preveč nihala.
Miške nadevajte na pladnje s papirnatimi brisačkami, da popivnajo olje.
Preden jih ponudite, jih posujte s sladkorjem v prahu. (Lahko pa vzamete tudi brizgalko in jih napolnite z marmelado - tako kot krofe.)
Podobni članki
Krofi
(03.03.2011)Miške z marcipanom
(08.02.2013)Buhtlji
(15.01.2012)Velikonočni šarkelj
(28.03.2013)Ocvrta jabolka
(09.10.2011)Paneton
(20.12.2011)Torta z gozdnimi sadeži in penečim vinom
(15.06.2012)Parkljevi mafini (muffini)
(30.11.2011)Poletna pita z nektarinami
(26.08.2017)Pohorska omleta
(03.09.2012)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:19.02.2012, 331,776 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 305,101 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,801 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,774 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,929 prikazov