marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Miške

Pošlji prijatelju

miškeMN

Sladki pustni ocvrtki, ki jih je nekoliko manj »zakomplicirano« narediti (v primerjavi s krofi, seveda).

1 kocka kvasa (42 g)

1 žlička sladkorja

300 ml mleka

500 g moke

100 g sladkorja

1 žlička soli

50 g stopljenega masla

1 žlica limoninega soka

75 ml ruma

4 jajca

Olje za cvrtje

Sladkor v prahu za posip

Kvas nadrobite v mlačno mleko in dodajte žličko sladkorja. Postavite na toplo, da se naredi goba (približno 15 minut).

Jajca ločite. Beljakom dodajte sol in jih pričnite stepati v sneg, ko se že skoraj trdi dodajte limonin sok in stepajte do konca, da se pričnejo na snegu tvoriti rožički.

Rumenjake penasto stepite s sladkorjem.

Moko stresite v veliko skledo, prilijte kvasec, stopljeno maslo, rum in rumenjake. Stepite z električnim mešalnikom, da dobite enakomerno maso. Dodajte sneg in ga narahlo vmešajte. Dobili boste tekoče testo. Skledo pokrijte s prtičem, postavite na toplo in pustite vzhajati, da se volumen za 3- do 4-krat poveča.

V železni posodi ali voku (uporabite lahko tudi cvrtnik, če boste v njem zamenjali vse olje) segrejte olje pri močnem plamenu, nato plamen naravnajte na srednjo moč. Testo zajemajte z majhno zajemalko za omake ali veliko žlico, ter ga s pomočjo druge žlice stresite v olje. Miške se morajo cvreti počasi, da bodo lepo zlato rjave – če je olje prevroče, bodo zunaj temno rjave, znotraj pa bo testo še surovo. Ko miška na eni strani prične rahlo rjaveti in se je na vrhu že lepo dvignila oziroma narasla, jo obrnite. Ne pecite preveč mišk hkrati (v voku lahko po 5, sicer manj), kajti sicer vam bo temperatura olja vsakič, ko boste nadevali nove miške, preveč nihala.

Miške nadevajte na pladnje s papirnatimi brisačkami, da popivnajo olje.

Preden jih ponudite, jih posujte s sladkorjem v prahu. (Lahko pa vzamete tudi brizgalko in jih napolnite z marmelado - tako kot  krofe.)

Oglašujte pri nas

Podobni članki