marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čokoladni eklerji

Pošlji prijatelju

čokoladni eklerBrent ParkerJones

Vsi ljubitelji princesk bodo gotovo navdušeni tudi nad eklerji – francosko različico princesk, ki imajo poleg vaniljine kreme še čokoladni preliv.

Testo:

500 ml vode

150 g masla

1 žlica sladkorja

¼ žličke soli

250 g moke

6 velikih jajc

1 žlička vode

Vaniljine krema:

5 velikih rumenjakov

150 g sladkorja

50 g bele moke

500 ml mleka

ščep soli

1 žlička vaniljine esence

125 ml smetane

Preliv:

200 g sladkorja v prahu

30 g grenkega kakava

2 žlici zmehčanega masla

1 žlička vaniljine esence

2 žlici vrele vode

Zavrite vodo, na koščke narezano maslo, sladkor in sol. Odstavite z ognja in dodajte moko – mešajte, da dobite gladko kremo. Znova pristavite in na zmernem ognju mešajte, da se masa odlepi od stranic kozice. Odstavite in pustite 5 minut hladiti. Postopoma dodajajte jajca, da dobite rahlo lepljivo zmes. (Če ste imeli manjša jajca in je pretrda, dodajte še eno jajce.)

Pečico segrejte na 210 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko. Z maso napolnite slaščičarsko brizgalko in na pekač nabrizgajte 10 palčk dolžine 10 cm. Pecite 15 minut, nato zmanjšajte temperaturo na 200 stopinj in pecite še 15 minut. Vzemite iz pečice in v eklerje z noževo konico ob robu naredite nekaj zarez, da iz njih uide para. Postavite nazaj v rahlo odprto pečico in pustite stati 10 minut, nato jih vzemite iz pekača.

Za kremo penasto umešajte rumenjake in sladkor. Zavrite mleko, vaniljino esenco in sol, nato jih primešajte rumenjakom. Mešajte in kuhajte 10 minut, da se zgosti. Odstavite in popolnoma ohladite. Stepite smetano in jo vmešajte v kremo.

Za čokoladni preliv nad vodno kopeljo zmešajte sladkor in kakav. Dodajte maslo, vaniljo in dovolj vode, da dobite čvrsto kremo. Nad vodno kopeljo mešajte približno 3minute, da je možno kremo mazati.

Z vaniljino kremo napolnite slaščičarsko brizgalko s 5 mm konico in s kremo napolnite eklerje. Po vrhu jih namažite s čokoladnim prelivom, postavite za 15 minut v hladilnik in postrezite.

Recept iz knjige Zlata knjiga – slaščice. Objavljeno z dovoljenjem založbe Meander.