marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje oken

Pošlji prijatelju

čiščenje okenski stekelFotolia

Okenska stekla je potrebno tako z notranje kot z zunanje strani očistiti večkrat letno, vsakdo pa naj bi jih očistil vsaj dvakrat letno. Toda kako jih čistiti, da bo delo kar najbolj enostavno ter stekla res bleščeča? Poglejmo si nekaj nasvetov.

Nasveti za čiščenje okenskih stekel

- Steklo na eni strani očistite z navpičnimi, na drugi strani pa z vodoravnimi potezami – tako boste takoj ugotovili, na kateri strani so za čistilom ostale sledi.

- Na velikih panoramskih oknih se lahko čiščenja lotite z gobo na ročaju, ki je kombinirana z gumijastim čistilcem, ki gladko odstrani vodo (takšnim kot so na ročkah za čiščenje stekel avtomobila).

- Manjših prask na steklu se znebite tako, da jih zloščite z običajno zobno pasto.

- Pomivanja oken se lotite na oblačen, ne pa na sončen dan. Sonce bi čistila ter tekočino za čiščenje stekel namreč zasušilo na steklo, še preden bi okno pošteno obrisali.

- Kotičke okenskih stekel, kjer se umazanija še posebej rada nabira, očistite z mehko zobno ščetko ali kozmetično vatirano paličico.

- Da bodo stekla bleščeča, jih po pomivanju zloščite s staro, izprano bombažno majico ali bombažno plenico.

- Posebej bleščeča stekla boste dobili, če jih boste zloščili z zmečkanim časopisnim papirjem. Ta bo na oknu pustil tudi poseben film, ki bo okna nekaj časa ščitil pred umazanijo.

- Ne pozabite, da čistila za steklo običajno škodujejo lesu – če imate okenske okvirje iz naravnega materiala, potem pazite, da se čistila ne bodo cedila na les in se ta ne bo predolgo namakal v njih, saj lahko čistilo poškoduje lak oziroma barvo.

- V kolikor živite v hiši ter morate okna pomiti na hitro in nimate za to niti energije niti časa, jih lahko po klasičnem postopku pomijete zgolj z notranje strani. Z zunanje strani jih poškropite z visokotlačno črpalko, ki jo vaš partner verjetno uporablja za pranje avtomobila.

Domači recept za čistilo za okenska stekla

Čistila, ki jih pripravimo sami, so ravno tako učinkovita, ki jih kupimo v trgovini. Poleg tega pa so lahko še precej cenejša in mnogokrat tudi precej bolj okolju prijazna.

Čistilo za okenska stekla pripravite takole:

1. Zmešajte 3 žlice kisa ali 3 žlice svežega limoninega soka ali 2 žlici amoniaka z 1,25 dl alkohola in ¼ kavne žličke tekočega detergenta za ročno pomivanje posode.

2. Vse sestavine zlijte v manjši razpršilnik ter ga do vrha napolnite z vodo. Razpršilnik dobro zaprite ter vsebino pretresite.

3. Čistilo uporabite ravno tako kot bi kupljenega.