marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

“Zelena” vožnja avtomobila

Pošlji prijatelju

ženska potiska avtoFotolia

Zakaj potrebujemo nasvete za »zeleno« vožnjo? Zato, ker ni dovolj, da izberemo avtomobil z nizkimi izpusti. Če želimo aktivno sodelovati pri skrbi za okolje, je pomemben tudi način vožnje ter način vzdrževanja avtomobila. S primerno vožnjo lahko poskrbimo, da bomo porabili manj goriva in hkrati manj onesnaževali – in ker je to tako enostavno, lahko pričnete že danes.

Prvi pravili sta seveda na dlani: avtomobil uporabite zgolj takrat, ko je to res potrebno, ter povečajte število potnikov v njem. To pomeni, da opravke združite ter jih opravite več hkrati (da bo potrebna zgolj ena vožnja do mesta), kadar je le možno, pa pojdite raje peš, s kolesom ali javnim prevozom. Če se vozite vsako jutro na delo z avtomobilom, se pozanimajte, ali ne hodi v isto smer tudi kdo iz soseske – avtomobil, v katerem je zgolj voznik brez potnikov, pa čeprav je v njem prostora za vsega skupaj pet ljudi, je potrata.

Pametno pospeševanje

Če imate nogo ves čas na stopalki za plin in pospešujete, se povečata poraba goriva in količina izpustov. Ena sekunda pritiska stopalke do konca lahko v ozračje izpusti toliko ogljikovega monoksida kot kar precej minut običajne vožnje. Torej pospešujte počasi in zmerno – saj veste, da vijuganje z enega pasu na drugega in prehitevanje običajno ne pomenita, da boste na cilju prej.

Prestavite v višjo prestavo

Ko vozite s konstantno hitrostjo, poskusite ročico menjalnika prestaviti v višjo prestavo. Tako boste dosegli manj obratov motorja na minuto ter s tem zmanjšali tako porabo goriva kot količino izpustov.

Načrtujte pot

Kadar se odpravite na pot, ki je ne poznate dobro, se vnaprej pozanimajte, kje je najbolje peljati. Oglejte si zemljevid ter na spletu preverite, ali so na poti kakšni obvozi ter dela na cesti. Tako ne boste nejevoljni, pa tudi izgubiti se ne boste mogli (in zaradi tega ne boste delali nepotrebnih kilometrov).

Vsakdanje in občasne poti načrtujte tudi tako, da se izognete jutranji in popoldanski konici. Gneča na cesti pomeni, da boste morali ves čas izmenično pritiskati na plin in zavore, zaradi česar bo šlo več bencina in izpusti se bodo povečali. Prav tako lahko pri takšni vožnji hitro obrabite zavore in si predčasno nakopljete strošek za nove.

Zmanjšajte tovor v avtomobilu

Izpraznite prtljažnik – nobene potrebe ni, da imate v njem ves čas škatlo s fascikli ali otroški voziček. Izračuni so pokazali, da lahko za že za 50 kilogramov zmanjšana teža vozila pripelje do manjše porabe goriva.

Zaščitite avto pred ekstremnimi temperaturami

V vročem vremenu odprite okna avtomobila, da se nekoliko ohladi, šele nato vključite klimatsko napravo. Klimatska naprava vpliva na porabo goriva, pri nekaterih avtomobilih pa se zaradi nje povečajo tudi strupeni izpusti vodika. Če je le možno, parkirajte na hladnem ali v senci, s čimer boste avto nekoliko ohladili, hkrati pa se bo zmanjšalo izhlapevanje goriva.

Če imate avto parkiran zunaj v mrzlih pogojih, na stekla namestite zaščito – pa čeprav zgolj kos lepenke. Tako vam avta zjutraj ne bo treba »odtajati« (znebili se boste zoprnega »praskanja« stekel, pa še gretja vam ne bo treba vključiti na polno ter greti stekel).

Redno polnite pnevmatike

Pnevmatike naj bodo vedno napolnjene, zato na bencinski črpalki preverite tlak v njih. (Kakšen naj bo tlak spredaj in zadaj, je običajno navedeno na nalepki, ki jo boste našli na voznikovih vratih.) Kadar so pnevmatike napolnjene premalo, se poraba goriva precej poveča, obraba pnevmatik je večja, poleg tega pa se bo avtomobil slabše odzival na cesti.

Spremljajte porabo

Ko napolnite rezervoar z gorivom, preračunajte, kakšna je bila poraba. Sprememba lahko pomeni, da je prišlo do težave v motorju avtomobila – in ta se lahko konča z okvaro na cesti. Avto takrat peljite k mehaniku, da ga pregleda. Prav tako tudi sicer poskrbite za redno servisiranje, saj je to za nizko porabo zelo pomembno.

Previdno polnite rezervoar

Ne polnite rezervoarja do zadnje kapljice, saj bo tako nekaj goriva gotovo politega po zunanjosti avtomobila. Gorivo bo izhlapelo in pripomoglo k nastajanju smoga, hkrati pa lahko škoduje tudi barvi in laku na avtomobilu.