marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje kamina

Pošlji prijatelju

stopala v nogavičkah se grejejo ob prižganem kaminuFotolia

Hladnejše temperature pomenijo začetek kurilne sezone in marsikdo ima v svojem domu kamin, ki je namenjen tako ogrevanju kot ustvarjanju prijetne družinske (ali romantične) atmosfere. Pogled na ogenj marsikoga pomiri, a čiščenje kamina je marsikomu zoprno opravilo.

Poskrbite za varnost in čim manj umazanije

Najbolje je imeti kamin, v katerem je kaminski vložek s steklenimi vratci, saj so takšni kamini bolj varni kot tisti z odprtim ognjem. V obeh primerih je priporočljivo, da imate tla poleg kamina zaščitena – zgolj za primer, če bi pri nalaganju na ogenj iz njega izpadel kak goreč ali tleč košček. Če tla ob kaminu niso iz kamna ali ploščic, vam torej priporočamo, da jih prekrijete s stekleno ploščo (iz kaljenega stekla).

Da bo umazanije v in ob kaminu čim manj, poskrbite, da bo vaš dom pred prižiganjem ognja dobro prezračen, saj bo tako v zraku več kisika in bo kurivo bolje izgorevalo. Najbolje je, da uporabljate kakovostna drva iz trdega lesa, lahko pa tudi lesno oglje, lesne brikete, sekance itd. Od vrste goriva je seveda odvisno, koliko pepela bo v kaminu, kako črna bodo steklena vratca, pa tudi, kako hitro se bodo v dimniku nabirale saje oziroma kako pogosto ga bo treba čistiti. (Priporočamo, da ga očistite pred začetkom vsake kurilne sezone, saj so pri nas požari, ki se pričnejo v dimniku, žal izjemno pogosti.)

Omeniti velja še priporočilo, da v svojem domu namestite dimni alarm, še bolj pomemben pa je detektor ogljikovega monoksida – zastrupitve z ogljikovim monoksidom se namreč v kurilni sezoni dogajajo pogosto. (Več preberite tukaj.)

Čiščenje kamina

Čiščenja kamina se lotite šele, ko je kamin popolnoma hladen in v pepelu ni več tlečih delcev. Najbolje, da kamin, ki je prenehal goreti pozno zvečer, očistite šele popoldne naslednjega dne. Najprej z grebljicami in lopatico v ognjevarno posodo odstranite pepel in ga odnesite na kompost (če gre za lesni pepel) oziroma ga zaprite v vrečico in odložite v zabojnik za smeti. Nato skrtačite rešetko v kaminu, naložite zmečkan časopisni papir, trske in drva, nato pa s sesalnikom posesajte zunanje ohišje kamina ter vratca. Očistite steklena vratca (postopek sledi) in obrišite ohišje ter okrasno oblogo – na primer ploščice (če gre seveda za material, ki ga je dovoljeno brisati z vlažno krpo).

Čiščenje steklenih vratc

Steklena vratca kamina postanejo hitro motna in črna od dima in saj. Za vsakdanje čiščenje običajno zadostuje običajno čistilo za steklo (lahko je doma narejeno), vsake toliko pa je potrebno poseči po močnejšem čistilu, ki bo temeljito odstranilo na steklu nabrane ostanke ogljika.

Če želite čistiti steklo na čim bolj naraven način, se tega opravila lotite, še preden odnesete pepel. Vzemite kos časopisnega papirja, ga navlažite, pomočite v pepel in z njim s krožnimi gibi zdrgnite vratca, nato pa očistite s papirnatimi brisačami in čisto vodo, v katero kanete malo kisa. Kadar so vratca zelo umazana, jih boste morali nato očistiti še s specialnim čistilom, ki je bolj agresivno.

Za vsakdanje čiščenje vratc bo dovolj čistilo iz vode, kisa in po potrebi tudi malo amoniaka. V plastenko z razpršilnikom nalijte pol litra vode, 1 žlico kisa in ½ žlice amoniaka. Plastenko zaprite in pretresite, popršite vratca in pustite stati 30 sekund, nato pa jih obrišite s papirnatimi brisačkami.