marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Z ljubljenčkom na pot

Pošlji prijatelju

mucek v avtomobilu -igračkiFotolia

Se odpravljate na obisk, izlet ali počitnice in nameravate vzeti Tačko ali Bobija s sabo? Potem morate pomisliti na kar nekaj stvari.

Ljubljenčka je treba za pot z avtomobilom pripravljati že od malih tačk. Pri psih to običajno ni težava, marsikdo pa pozabi na avtomobil navaditi mačko – mačko večina strpa v avto le takrat, ko je potrebna pot k veterinarju, kar pomeni, da vožnjo z avtom povezuje z neprijetnim dogodkom. Ljubljenček naj se na pot torej privaja počasi in tako, da mu bo vožnja z avtomobilom pomenila prijetno izkušnjo. Če se še nikoli ni peljal z avtom, nikar ne pričakujte, da bo dobro prenesel nenadno štiriurno vožnjo.

Pred odhodom poskrbite, da bo imel ljubljenček okoli vratu ovratnico, na kateri mora biti zapisana številka vašega mobilnega telefona. Je že res, da se muca oziroma kuža v domači vasi ali ulici dobro znajde, tudi če se odpravi na potep, a na potovanju se lahko izgubi takoj, ko se oddalji od vas med postankom, namenjenim hranjenju ali iztrebljanju. Psi so danes sicer večinoma označeni z mikročipom, tako da vas bodo našli tudi v primeru, da na ovratnici ni telefonske številke, vendar lahko to traja tudi dlje in pes bo pod stresom.

Pes oziroma mačka naj bo v avtomobilu v temu namenjenemu boksu oziroma v prtljažnem delu prostora, pregrajenim z rešetko oziroma mrežo – tako, kot zahteva zakon o varnosti v prometu! Če pričnete na boks navajati že mladička, s tem ne boste imeli težav. Pri živalih, ki škatle, košare ali torbe niso vajene, bo verjetno najbolje, da potujejo v prtljažniku, pregrajenem z mrežo – zlasti mačke so običajno v boksu ali zaprti košari zelo nesrečne in celo pot nesrečno (in obupno zoprno) mijavkajo, če jih ne izpustimo. Vožnja na sedežih, ki je živalim verjetno najbolj všeč, pa je izjemno nevarna tako za vas kot za ljubljenčka – mačka vam bo plezala po vsej kabini in kuža tudi ne bo mirno ležal, temveč bo hotel spremljati dogajanje, zaradi česar ne boste mogli zbrano voziti, ob nesreči pa bo ljubljenček »poletel«, kar se gotovo ne bo dobro končalo.

Kužki od nekdaj obožujejo vožnje, kjer lahko sedijo na sedežu in glavo molijo skozi odprto okno avtomobila. Tega si ne privoščite niti na krajših poteh, ko ste prepričani, davas nihče ne vidi in ni nikjer policistov. Najprej iz razlogov, ki smo jih navedli v prejšnji točki, nato pa še zaradi zdravja psa in možnosti nenavadne nezgode. Če ima pes glavo skozi okno, tvega udarec, hkrati pa dobi v oči, ušesa in nos veliko umazanije, ki lahko povzroči infekcijo. In vnetja oči (konjuktivitisa) ali ušes si gotovo ne želite. Izjemna nevarnost, na katero nihče ne pomisli, pa so gumbi za električni pomik stekel – če ima pes glavo zunaj in po nesreči s tačko stopi na gumb za zapiranje okna, ga bo steklo stisnilo, kar se lahko konča tudi s smrtjo.

Med potjo so potrebni redni postanki – na vsaki dve uri za pasje mladičke in na vsake tri do štiri ure za mačke in odrasle pse. Ljubljenčka takrat sprehodite (tudi mačka bo vesela, da se bo lahko malo pretegnila, pa čeprav sicer povodca niti ne mara).

Ljubljenčka pred potjo nikoli obilno ne nahranite, kajti tudi kosmatinčkom je lahko zaradi vožnje slabo. Zaužije naj nekaj malega in lahkega, normalen obrok pa naj dobi šele takrat, ko je potovanja konec.

Pot načrtujte tako, da se boste lahko čim bolj prilagodili običajnemu urniku ljubljenčka. Če boste imeli postanek takrat, ko gre kuža tudi sicer na sprehod oziroma postregli z lahkim obrokom ob običajnem času za mačje kosilo, bo pot za vašega štirinožnega prijatelja precej manj naporna.

Poleti poskrbite, da ljubljenček na bo trpel zaradi vročine. Torej avtomobil dobro prezračite in primerno ohladite (a ne pretiravajte), ljubljenčku pa redno ponudite vodo. Ne pozabite, da psa ali mačke ne smete nikoli pustiti samega v avtomobilu – v poletni pripeki je lahko to tudi smrtno nevarno.